Ministeri Arhinmäki antaa sapiskaa TTVK:n pikkutyttöjahdille

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Kuluneella viikolla suomalaiset ovat seuranneet tyrmistyneenä tekijänoikeuskohua, kun Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry -yhdistys TTVK sai poliisin suorittamaan 9-vuotiaan pikkutytön kotiin kotietsinnän ja takavarikoimaan tytön tietokoneen.

Nyt asiaa on viimein kommentoitu myös ylemmältä taholta, kun kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kirjoittaa aiheesta blogissaan. Monet kansalaiset ovat ilmaisseet ärtymyksensä siitä, että yksittäinen yhdistys vaanii internetissä pikkutyttöjä sen sijaan, että se yrittäisi saada kiinni piratismin ammattilaisia. Samoilla linjoilla on blogikirjoituksessaan myös kulttuuriministeri.

– Laajamittainen piratismi ja tekijänoikeuksien kaupallinen massariisto tulisi olla viranomaisten tähtäimessä, eivät yksittäiset ihmiset. En usko, että ongelmat voitetaan jahtaamalla yksittäisiä kansalaisia, jotka kaiken lisäksi ovat vielä usein nuoria, Paavo Arhinmäki kirjoittaa.

– Ongelmaa ei pystytä poistamaan pistehyökkäyksillä. Yksittäiset ratsiat ja pelotteluoikeudenkäynnit voivat aiheuttaa hallaa hyvälle asialle, eli tekijänoikeuksien ja kohtuullisten korvausten puolustamiselle. Tekijänoikeuksien valvonnassa tehdyt ylilyönnit saattavat jopa kääntää yleisen mielipiteen tekijänoikeuksille kielteiseksi. On hyvä muistaa, että tällä hetkellä valtaosa ei hyväksy piratismia, ministeri jatkaa.

Perheen isän mukaan tyttö oli ladannut tietokoneelleen Chisun musiikkia vahingossa. Monet lainoppineet ovat pohtineet julkisuudessa oliko poliisin kotietsintä yhden CD-levyn takia laillinen vai laiton. Epäilyttävänä pidetään niin ikään TTVK-yhdistyksen perheelle lähettämää 600 euron laskua ja vaatimusta vaitiolosopimuksen allekirjoittamisesta. Kumpaankaan ei kuitenkaan suostuttu, ja parhaillaan poliisi tutkii asiaa TTVK:n rikosilmoituksen johdosta.