Homoseksuaali ei saanut GAYGUY-rekisteritunnusta – haastoi valtion oikeuteen

Ohhoh! · Stara.fi

Suomessa autoilijat ovat muhkeasta lisämaksusta voineet jo pitkään vaikuttaa autonsa rekisteritunnukseen ja saada jopa haluamansa tunnuksen. Yhdysvalloissa sama käytäntö on ollut olemassa jo vuosikymmeniä, ja tunnuksen saa valita siellä paljon Suomea vapaammin.

Kuva: Splash
Kuva: Splash

Aivan mitä tahansa auton rekisteritunnukseen ei kuitenkaan Yhdysvalloissakaan saa, sillä rivot ja muuten alatyyliset tekstit ovat kiellettyjä. Pian rajanvetoa puidaan ilmeisesti myös oikeudessa, sillä homoseksuaali mies James Cyrus Gilbert on haastanut valtion oikeuteen.

Mies nosti kanteen valtiota vastaan siksi, ettei hänelle myönnetty haluamiaan rekisteritunnuksia. Mies ehdotti virastolle tunnuksia 4GAYLIB, GAYPWR ja GAYGUY, joista yksikään ei ollut viraston mielestä sovelias. Päätöstä perusteltiin sillä, että haetut tunnukset olivat mahdollisesti loukkaavia ja voivat aiheuttaa vaaratilanteen.