Haastattelussa Kaikella rakkaudella -elokuvan Sampo Sarkola

Haastattelut · Jocka Träskbäck

Suomalainen Kaikella Rakkaudella -elokuva saa ensi-iltansa perjantaina 1. helmikuuta. Elokuvan pääosissa nähdään Sampo Sarkola, Krista Kosonen ja Tommi Korpela. Stara tapasi Sarkolan Tampereella elokuvan lehdistötilaisuudessa.

Elokuvassa nähdään runsaasti Suomen ja Norjan pohjoisosien jylhiä maisemia, ja siksi sen tekeminen olikin hieno kokemus jo pelkästään kuvauspaikkojen ansiosta.

– Se oli hienoa. Luonnon armoilla me oltiin sekä Norjan että Suomen Lapissa. Studiossa me oltiin aika vähän. Tietysti tuo kesä pohjoisessa ja etenkin Norjan jylhä maisema vei jalat alta, Sampo Sarkola kertoi Staralle.

kaikellarakkaudella

”Se oli kuin villi länsi”

Tiimissä oli siis mukana myös Tommi Korpela, joka on nähty myös televisiossa harrastamassa erämatkailua Pohjoiskalotilla. Mies tunsi siis maisemat jo ennestään, mutta leffan päätähti ei uskaltautunut retkille Korpelan kanssa.

– Mä en lähtenyt Tommin kanssa kalaan, mutta sillä oli kyllä vapa mukana aina. Kyllä se välillä kuvauksista hävisi jonnekin, Sarkola naureskeli.

Upeista maisemista eräs näyttävimmistä kuvauspaikoista oli tarinaan olennaisesti liittyvä kalastajakylä upean vuonon pohjukassa. Se teki vaikutuksen myös elokuvan tähtiin.

– Mieleenpainuvin oli Norjassa se pieni kalastajakylä. Se oli kuin villi länsi. Niillä oli ihan omat lait ja se pieni kapakkakuppila joka siellä oli oli aika erikoinen jo sen henkilökunnankin puolesta. Ihan omia lakejaan ne näköjään seuraa siellä, ja hyvillä öljyrahoilla pärjäävät.

Suomalaisen kuvausryhmän illanvietot sattuivat kylän pienen koon ansiosta kohdistumaan juuri samaiseen baariin, sillä valinnanvaraa ei ollut.

– Siellä oli vaan yksi baari, niin siinähän me oltiin. Tosiaan siinä kylässä asui muistaakseni 300 ihmistä ja melkein kaikki olivat kalastajia. Kyllähän siinä kuppia tuli otettua, Sarkola myöntää.

Sampo Sarkola on tullut suomalaisille tutuksi monista rooleistaan, jotka ovat yleensä olleet pahiksen rooleja. Tällä kertaa roolihahmo on kuitenkin kilttiäkin kiltimpi valokuvaaja Etelä-Suomesta.

– Mä ajattelin, että nyt tehdään niin kiltti mies, että rupee jopa katsojaa ärsyttämään. Se oli jotenkin lähtökohtana, että kiltteys saattaa olla maailman tylsintä tai maailman raivostuttavinta ihmisessä. Semmoinen, jolla ei ole omaa mielipidettä ja joka on aina vaan ”jees”. Etenkin pohjoisen kansan ruutitynnyreitä ja tempperamenttisia ihmisiä se saattaa ärsyttää paljonkin tällainen etelästä tuleva lammas.

”Tässä mennään tummissa sfääreissä”

Kaikella rakkaudella esittelee suomalaista rakkautta, joka ei ole kuitenkaan kansainvälisesti siitä perinteisimmästä päästä. Melankoliaa ja yllättäviä käänteitä nähdään riittämiin.

– Tämä saattaa outoudessaan tippua jopa ranskalaisellekin, koska kyllä tässä mennään siinä mielessä aika tummissa sfääreissä sen rakkauden suhteen. Tää ei ole missään mielessä sellaista kepeää. Hyvin iäsmäistä lakonista. Perinteisenä rakkauselokuvana tätä ei voi pitää. Tämä kertoo enemmän erilaisista tavoista rakastaa. Perinteinen romanttinen komedia tämä ei ole, Sarkola muistuttaa.

Elokuvan eräs päätähdistä on puiston penkki, jota valokuvaajana työskentelevä mies kuljettaa mukanaan ympäri Lappia. Penkki kävi elokuvassa jopa baarissa, joten se on ansainnut paikkansa myös elokuvan ensi-iltajuhlissa.

– Sitä metsästetään parhaillaan, että se saataisiin tuonne meidän kutsuvierasensi-iltaan jonnekin eturiviin istumaan. Katsotaan löytyykö kaveri, vai onko se jossain torilla jo kavereidensa kanssa ottamassa sitä kuuluisaa lientä.

Jocka Träskbäck