YouTube muuttuu osin maksulliseksi

Digi · Tim Isokivi

Internetissä leviää toisinaan sitkeitä huhuja, joissa väitetään esimerkiksi Facebook-yhteisöpalvelun alkavan veloittaa käyttäjiltä kuukausimaksua. Väitteet eivät ole kuitenkaan pitäneet paikkansa. Aikaisemmin täysin ilmainen YouTube-videopalvelu aikoo nyt kuitenkin nyt aloittaa myös maksullisten palveluiden tarjoamisen.

Uudistus aiotaan ottaa käyttöön kevään 2013 aikana. Sen myötä YouTube tulee tarjoilemaan erikoissisältöä 1 – 5 dollarin, eli noin 0,75 – 3,75 euron kuukausihintaan. AdAge-verkkosivuston mukaan yhtiö suunnittelee myös maksullisia videokirjastoja ja kertamaksupalvelua esimerkiksi suorana nähtävien livetallenteiden katseluun.

Päätös maksullisen sisällön käyttöönotosta nähdään tavoitteena haastaa tavanomaisia televisiopalveluja. YouTuben toimitusjohtaja Salar Kamangar kertoi aikaisemmin, että sivusto voisi tarjota esimerkiksi pienemmille, kaapeliverkossa toimiville kanaville mahdollisuuden levittää sisältöään maailmanlaajuiselle katsojakunnalle.

– Olemme pitkään tienneet, että eri tyylinen sisältö vaatii eri tyylisiä rahoitustapoja. Tärkeintä on se, että sisällömme luojat keräävät voittoa maksutavasta riippumatta. Meillä on paljon sisällöntuottajia, jotka uskovat hyötyvänsä maksullisten tilauspalveluiden mahdollisuudesta, Salar Kamangar vakuuttaa.

Vielä tällä hetkellä YouTube-sivusto on kokonaan mainosrahoitteinen, ja kaikki sisältö on käyttäjille ilmaista. YouTube käsittelee maksullisia palveluita alkuun vain kokeiluna. Kuukausimaksun veloittavia kanavia tulee aluksi olemaan noin 25 kappaletta.