Törkeyden huippu: TTVK kiinni kopioinnista – piraattijahti omaan nilkkaan

Digi · Stara.fi

Suomalaiset ovat viime kuukausina saaneet ihmetellä Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus -yhdistyksen, eli TTVK:n, toimintaa moneen otteeseen. Tuoreessa muistissa on esimerkiksi yhdeksänvuotiaan pikkutytön ahdistelu niin sanotussa Chisugate-tapauksessa. TTVK ei ole viranomainen, vaan tavallinen rekisteröity yhdistys.

Tänään Ilta-Sanomat uutisoi ensimmäisenä uudesta rimanalituksesta, jossa TTVK on kopioinut luvattomasti Pirate Bay -verkkosivuston lähdekoodia Piraattilahti.fi-verkkosivustollaan. Kyseessä on verkkopalvelu, josta TTVK halusi mahdollisimman paljon arkkivihollisensa palvelun näköisen. Siinä onnistuakseen yhdistys on nyt mitä ilmeisimmin loukannut Pirate Bay -verkkosivuston tekijöiden tekijänoikeuksia.

Kuva: Piraattilahti.fi
Kuva: Piraattilahti.fi

TTVK ei kuitenkaan vaivautunut ainoastaan kopioimaan pelkkää ulkonäköä, sillä piratismin kitkemiseen tähtäävä suomalaisyhdistys kopioi Pirate Bayn CSS-tyylitiedoston (tiedosto löytyy tästä) sellaisenaan alkuperämerkintöineen. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen selitteli tökeröä kopiointia asiasta kertoneelle Ilta-Sanomille.

– Jos siellä jotain näkyy, niin pitää katsoa, mitä tehdään. Sitähän tällä haetaan, että pyritään ohjaamaan ihmisiä laillisten palveluiden käyttäjäksi, Kotilainen sanaili.

Kuva: Piraattilahti.fi
Kuva: Piraattilahti.fi

Kotilainen jätti lisäksi vastaamatta toimittajan kysymykseen siitä, mitä yhdistys aikoo tehdä kopioidulle sivulle ja samalla hän myönsi, ettei tunne verkkosivustojen tekniikkaa kommentoidakseen asiaa tarkemmin. Julkisuudessa TTVK on kuitenkin lukemattomia kertoja esittäytynyt nimenomaan verkkosivuilla tapahtuvan piratismin asiantuntijaksi. Samalla on herännyt myös kysymys miten TTVK on päässyt Pirate Bayn verkkosivustolle, sillä sinne pääsy on käräjäoikeuden ja hovioikeuden päätöksillä nykyisin estetty.

TTVK ei suinkaan ole ensimmäinen taho, jolla piraattijahti on kolahtanut omaan nilkkaan. Muutamia vuosia sitten ministeriksi päätynyt missi Tanja Karpela masinoi läpi niin sanotun Lex Karpelan, mutta samaan aikaan ex-missi kuvattiin julkisuudessa Pradan laiton piraattilaukku olallaan.