Tästä syystä virtsa on keltaista

Lifestyle · Stara.fi

Kerroimme aiemmin tällä viikolla kuinka poptähti Ke$ha kunnostautui jälleen virtsan parissa. Aiemmin hän kuvasi itsensä virtsaamassa kadulle, ja nyt hän paljasti juoneensa virtsaa ystäviensä vastusteluista huolimatta. Mutta miksi virtsa on keltaista?

Satoja vuosia sitten tiedemiehet luulivat, että virtsa on keltaista siksi, että siinä on mukana kultaa. Jalometallia yritettiin mysös eristää virtsasta siinä kuitenkaan onnistumatta. Yritykset ovat todennäköisesti olleet näkemisen arvoisia tilanteita.

Science In Action -verkkosivuston mukaan virtsan keltainen väri on peräisin urobiliinistä, joka on bilirubiinin hajoamistuottetta. Rasvaliukoinen bilirubiini itsessään on sekin hemoproteiinien, kuten hemoglobiinin, aineenvaihduntatuote.

Bilirubiini kulkeutuu maksaan, jossa se muuttuu vesiliukoiseksi ja poistuu elimistöstä ulosteen mukana värjäten sitä ruskeaksi. Bilirubiinista peräisin oleva urobiliini päätyy kuitenkin lopulta virtsaan värjäten sen keltaiseksi. Saman urobiliinin ansiosta mustelmat sekä maksasairaiden ihmisten iho muuttuvat joskus keltaiseksi.