Voiko chiliin kuolla? Pilaako chili makuaistin? Asiantuntija vastaa

Lifestyle · Stara.fi

Tulisten ruokien suosio on noussut viimeksi kuluneen 10 vuoden aikana huimasti, ja nykyisin jo lähes jokainen ravintola ainakin pyrkii tarjoamaan tulisia annoksia esimerkiksi Habanerolla vahvistettuna. Yleensä tulisuus jää kuitenkin ainoastaan annoksen nimeen.

Kerroimme aiemmin tällä viikolla, että Suomessa on tehty mahdollisesti historiaa mitä tulee tulisiin ruokiin ja chiliystävien tuleviin illanviettoihin. Täällä on nimittäin kehitetty mahdollisesti jopa maailman tulisin chili, Jigsaw. Sen puitteissa Suomen Chiliyhdistyksen asiantuntijat ovat nyt kommentoineet muutamia tunnettuja chilimyyttejä.

Chili polttaa vatsan pilalle

Ei pidä paikkaansa. Vaikka osa chileistä aiheuttaa suussa polttavan tunteen, chili ei polta oikeasti. Tulisuuden aiheuttaa kapsaisiini-niminen yhdiste, joka hämää tuntoaistia uskomaan, että sitä vahingoitetaan. Chili ei siis polta kudoksia suussa tai vatsassa. Mikäli henkilöllä on entuudestaan taipumusta esimerkiksi närästykseen tai jo olemassa olevia vatsaongelmia kuten vatsahaava, runsas chilin nauttiminen voi voimistaa oireita.

Chiliin voi kuolla

Chilistä on terveydellistä haittaa ainoastaan, jos sitä nauttii liikaa. Tulisuutta käsitelleissä tutkimuksissa vasta erittäin suuret määrät, kuten 1,5 litraa tabasco-kastiketta, aiheuttivat terveyshaittojen, kuten ihoärsytystä ja punoitusta.

Chili on aina pieni ja punainen

Eipäs olekaan. Chilit ovat monipuolinen kasvilaji. Punaisten chilien lisäksi tunnetaan esimerkiksi keltaisia, vihreitä ja jopa violetteja, suorastaan mustanpuhuvia chililajeja ja -lajikkeita. Muodoltaan chilit voivat olla pyöreitä, pitkulaisia, kapeita tai leveämpiä.

Chilipalkojen pinta voi olla sileä ja suora, kurvikkaan mutkitteleva tai jopa ryppyinen. Yleensä chilit ovat raakoina vihreitä ja kypsyessään vaihtavat väriään, muuttuen samalla tulisemmiksi. Chililajeissa on eroja ja chilihedelmät ovat yksilöitä; usein kasvin ensimmäiset hedelmät ovat tulettomampia. Chilien makuun ja tulisuuteen vaikuttavat myös valo, ravinteet, ilmankosteus ja lämpötila.

Chili pilaa makuaistin

Ei pilaa. Ihmisen makuaisti erottaa toisistaan makean, suolaisen, happaman ja karvaan sekä niin kutsutun umami-maun. Tulisuuden tunteen aiheuttavaa kapsaisiinia makuaisti ei kuitenkaan pysty erottamaan. Tulisuuden tunne liittyykin suun hermoreseptoreihin, ei niinkään makuaistiin. Suussa olevat makunystyrät myös uusiutuvat hiusten tapaan tasaisin väliajoin. Chilit siis eivät pilaa makuaistia, itse asiassa päinvastoin; chilejä voi verrata viineihin tai juustoihin. Harrastuneisuuden myötä makuaisti kehittyy ja makuaisti oppii erottamaan makuja entistä monipuolisemmin.

Chili peittää ruoan oman maun

Tarua. Kuten kaikissa mausteissa, chili voi peittää ruoan oman maun vain, jos sitä käyttää liikaa. Oikein mitoitettuna chili avaa ruoalle kuin ruoalle uudenlaisia makumaailmoja ja tuo niihin erilaisia ulottuvuuksia ja ryhtiä. Ruoanlaitossa ja leivonnassa käytettävä chili tuleekin valita toivotun tulisuuden ja ruoan lopputuloksen mukaan. Osa chileistä on erittäin tulisia ja osa täysin tulettomia.