Applen osakekurssi romahti – Google nousee rakettina

Digi · Stara.fi

Maailman tämän hetken suurimmaksi teknologiayhtiöksi noteerattu Apple joutuu parhaillaan taistelemaan paikastaan, sillä sen osakekurssi on romahtanut nopeasti. Samaan aikaan sen kilpailija Google jatkaa rakettimaista nousuaan markkinoilla.

Mac-tietokoneistaan sekä iPhone, iPad ja iPod -mobiililaitteistaan tunnetun Applen osakekurssi on romahtanut vuodessa huimat 35 prosenttia, eli yli kolmanneksella. Kalleimmillaan Applen osakkeesta maksettiin 700 dollaria viime vuoden syyskuussa. Viime viikon maanantaina osakekurssi oli enää 431 dollaria.

Applen romahduksen syyksi epäillään erityisesti Googlen Android-järjestelmän suosion nopeaa kasvua, mikä suoraan heikentää Applen menestystä ja markkinaosuutta. Tällä hetkellä Android-järjestelmällä on arviolta jo 70 prosentin markkinaosuus, joka kasvaa edelleen. Gartner-analyysiyhtiön mukaan Applen ympärillä vellova negatiivisuus on osaltaan vaikuttanut asiaan. Esimerkiksi yhtiön iPhone-laitteissa on ollut runsaasti bugeja ja suunnitteluvirheitä taannoisesta karttaskandaalista puhumattakaan.

Google sen sijaan teki tällä viikolla uuden ennätyksensä, kun sen osakkeesta maksettiin 831,52 dollaria. Google listautui pörssiin vuonna 2004, jolloin sen osake maksoi 85 dollaria. Arvo on siis lähes kymmenkertaistunut vajaassa yhdeksässä vuodessa. Vuoden 2013 aikana Googlen arvo on noussut 17 prosenttia. Tätä menoa Googlen osake hamuaa lähitulevaisuudessa ensimmäisenä yhtiönä tuhannen dollarin rajapyykkiä.