Arvostelu: Mahtava Oz

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Satuaiheisten elokuvien buumi tuntuu käyvän tällä hetkellä kuumana Hollywoodissa. Omat valkokangasversionsa ovat saaneet muutaman vuoden sisällä niin Lumikki, Punahilkka, Ihmemaan Liisa kuin Hannu ja Kerttukin. Nyt Disney-studiot ja elokuvaohjaajien aateliin lukeutuva Sam Raimi ovat ottaneet käsittelyynsa Ihmemaa Ozin.

Vauhdikkaassa ja visuaalisesti kiinnostavassa Mahtava Oz -seikkailuelokuvassa perehdytään Ozin velhon tarinaan. Elokuva paljastaa katsojalle, kuinka L. Frank Baumin rakastettu hahmo päätyi Ihmemaahan. Pääosassa loistaa näyttelijä James Franco, joka onnistuu viehättämään kiertävän sirkuksen huijaritaikurina, Oscar Diggsina.

Veijarimainen taikuri on aluksi lähinnä köyhän miehen velho, kunnes tapahtumien käänteet tempaavat hänet Ihmemaahan, jossa vallalla ovat suuret odotukset. Kolmen noidan, Theodoran (Mila Kunis), Evanoran (Rachel Weisz) ja Gildan (Michelle Williams), ansiosta Oscar joutuu kyseenalaistamaan löyhän moraalinsa, sillä Ozin asukkaat kaipaavat epätoivoisesti pelastavaa sankaria.

Mahtava Oz -elokuva tarjoaa näyttävän satuelokuvan, jossa ennalta-arvattavaa juonikerrontaa ja tasapaksuja hahmoja paikkaillaan nopeilla käänteillä ja visuaalisella leikittelyllä. Parhainta antia elokuvassa ovat mielikuvitusta kutkuttava sadunomainen Ihmemaa sekä erikoiset hahmot puvustuksineen. Perinteistä hyvän ja pahan taistelua siivittää Danny Elfmanin tunnelmallinen elokuvamusiikki.

3D-versiota katsellessa tulee aprikoineeksi, saako uudella tekniikalla sittenkään aikaiseksi perinteistä ihmeellisempää elokuvakokemusta. Mahtava Oz sortuu monessa kohtaa turvalliseen ja hyväksi koettuun Disney-kaavaan, joka tekee elokuvasta pohjimmiltaan yllätyksettömän. Filmatisointi soveltunee kuitenkin erinomaisesti vaikka koko perheen yhteiseen elokuvahetkeen, sillä sen olettaisi kiinnostavan lapsia ja lapsenmielisiä.

Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, fantasia

Ohjaaja: Sam Raimi

Pääosissa: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Bruce Campbell, Zach Braff.

Ensi-ilta: 15.3.2013

Kesto: 2h 10 min

Ikäraja: 12

Pisteet: 2/5