Asiantuntijat varoittavat Facebook-sovelluksesta: Kerää yksityiset tiedot myytäväksi

Digi · Terhi Piiroinen

Kerroimme viime viikolla, että älypuhelimiin on tulossa Home-nimeä kantava uusi sovellus, joka muuttaa Android-laitteen Facebook-puhelimeksi. Asiantuntijat pitävät kuitenkin sovellusta vain keinona ihmisten tietojen keräämiseen.

Teknologia-asiantuntijat pitävät Home-sovellusta ”keskinkertaisuuden riemuvoittona”, joka nakertaa viimeisimmänkin ihmisyksityisyyden rippeet. Sovelluksen avulla Facebook pystyy jäljittämään puhelimenkäyttäjän jokaisen pienimmänkin liikkeen. Sovelluksen lataaminen on ilmaista, mutta millä hinnalla se lopulta toimii? Sillä, että ihmisestä myydään jokainen pienikin tiedonmuru eteenpäin, ekspertit väläyttelevät.

Daily Mail paljasti jo viime viikolla, että vaikka asiantuntijat kehuvat sovellusta kekseliääksi, pelkäävät he sen tuovan ihmisten puhelimiin lisää mainoksia. Kun kaikki toiminnot tehdään yhden sovelluksen kautta, voivat sovelluksen omistajat kerätä käyttäjistä suuria määriä tietoja esimerkiksi markkinointia varten.

Digitaalista markkinointia tutkiva eMarketer paljasti, että pelkästään Yhdysvalloissa panostettiin viime vuonna mobiilimarkkinointiin 77 prosenttia edellisvuotta enemmän, ja vuodessa käytetty summa lähenteli 5,70 miljardia euroa. Apple ei ole vielä kommentoinut Facebookin uutta sovellusta, eikä sitä ole ainakaan toistaiseksi saatavilla iOS-laitteisiin. Home-niminen Facebook-sovellus julkaistaan 12. huhtikuuta.