Levy-yhtiö väittää omistavansa Paljon onnea vaan -kappaleen

Digi Ohhoh! Viihdeuutiset · Stara.fi

Lähes jokainen maailman ihminen tuntee kappaleen Paljon onnea vaan, jota lauletaan päivittäin miljoonissa kodeissa ja sadoilla eri kielillä. Nyt maailmankuulu onnittelulaulu on johtamassa erikoiseen oikeusjuttuun ja miljoonavaatimuksiin.

Amerikkalainen tuotantoyhtiö Good Morning to You Production Corp. on parhaillaan tekemässä dokumenttia 120 vuotta sitten sävelletyn Paljon onnea vaan -kappaleen historiasta. Se joutui kuitenkin yllättäviin ongelmiin, kun monikansallinen levy-yhtiö Warner otti yhteyttä ja väitti omistavansa kappaleen oikeudet. Levy-yhtiö vaati dokumentin tekijöitä maksamaan 1.500 dollarin korvauksen kappaleen käyttämisestä, ABC News uutisoi.

Tuotantoyhtiö oli kuitenkin eri mieltä levy-yhtiön kanssa, sillä sen mielestä kukaan ei voi omistaa yksinoikeutta kyseiseen onnittelulauluun. Nyt asiaa tullaan käsittelemään oikeudessa. Tuottajat vaativat tuomioistuinta vahvistamaan, että Paljon onnea vaan -kappaleen tekijänoikeudet eivät kuulu kenellekään. Tuottajien mukaan levy-yhtiö on rahastanut kappaleella perusteettomasti miljoonia dollareita, ja yhtiöltä vaaditaankin viiden miljoonan dollarin korvauksia.

– Kappaleella on hyvin mielenkiintoinen historia, jonka haluamme kertoa. Se on kappale, joka kuuluu kaikille ja kaikki maailmassa sen tuntevat. Oli shokki, että joku väittää omistavansa sen ja kerää sen käyttämisestä maksua. Toivomme, että kappale palautetaan kansalle, jolle se kuuluu, tuotantoyhtiön toimitusjohtaja Jennifer Nelson kertoi ABC Newsille.