Lemmikki mukaan matkalle – näillä ohjeilla onnistut

Viihdeuutiset · Stara.fi

Moni lomallelähtijä haluaa hoitopaikan etsimisen sijaan ottaa lemmikkinsä matkalle mukaan. Kiristyneeltä pinnalta ja pahoinvoivalta koiralta vältytään, kun muistaa tehdä varaukset ajoissa ja pakata kassiin tutut ruoat ja muut tarvikkeet.

Kennelliiton näyttelysihteeri Maarika Wallenius ja VR:n kehityspäällikkö Pia-Mari Sotavalta antoivat vinkit lemmikkien kanssa matkustamiseen.

1. Pakkaa mukaan

Pakkaa matkalle mukaan lemmikin ruoat, oma vesikuppi ja vesipullo. Ota mukaan samoja ruokia, joita lemmikki on tottunut syömään. Yllättävät ruokavaliomuutokset saattavat aiheuttaa vatsanpuruja. Muista pakata myös viltti, sillä sen tuttu tuoksu rauhoittaa lemmikkiä, ja sillä voi suojata esimerkiksi junan penkin.

2. Kun matkustat julkisilla

Kaikista junista löytyy lemmikkipaikkoja. Matka kannattaa kuitenkin varata hyvissä ajoin, sillä erityisesti kesäviikonloppuisin lemmikkivaunuissa voi olla ruuhkaa. Kissat ja pienet koirat on suositeltavaa kuljettaa omassa kuljetusboksissaan. Lemmikin voi ottaa mukaan myös bussiin, mikäli siellä on tilaa. Allergisilla matkustajilla on kuitenkin oikeus pyytää kuljettajaa estämään lemmikin tulo autoon, lukuunottamatta avustaja- tai opaskoiraa.

3. Omalla autolla liikenteessä

Kun matkustat omalla autolla, varaa lemmikille oma tila häkkeineen auton isosta takakontista. Jos koira matkustaa takapenkillä, on suositeltavaa käyttää turvavöitä. Muista pitää jaloittelutaukoja parin tunnin välein ja tarjoa vettä. Taukopaikoilla lemmikkiä ei saa koskaan jättää yksin autoon.

4. Jos lemmikki stressaantuu

Lemmikkiä kannattaa totuttaa pennusta asti matkustamiseen niin autossa kuin junassakin. Jos esimerkiksi koira kuitenkin ahdistuu matkustamisesta, tarjoa sille tuttuja leluja. Apteekeista on saatavilla myös kaulapantoja, jotka erittävät koiraa tyynnyttävää feromonia.

5. Ruoka vasta matkan jälkeen

Jos lemmikki on taipuvainen matkapahoinvointiin, pakkaa kassiin lemmikeille tarkoitettuja pahoinvointilääkkeitä. Herkkävatsaiselle koiralle kannattaa tarjota ruoka vasta matkan jälkeen.

6. Majoituspaikan valinta

Varaa majapaikka ajoissa. Monissa hotelleissa on lemmikkien kanssa matkustaville tarkoitettuja huoneita. Kannattaa kysellä yöpymismahdollisuuksia myös luonnonhelmassa sijaitsevista lomamökkikylistä. Ota huomioon, että majoituspaikoissa lemmikistä peritään usein pieni ylimääräinen maksu.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.