Haastattelussa Krista Siegfrids

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Suomeen on saatu uusi tyttöenergian lähettiläs. Krista Siegfrids, 27, hurmasi yleisön Euroviisujen lavalla Malmössä ylitsepursuilevalla häämekollaan ja jo etukäteen kansainvälistä huomiota saaneella esityksellään, josta ei näyttävyyttä puuttunut.

Uuden Musiikin Kilpailun voitto avasi Voice of Finland -kilpailusta kansan tietoisuuteen ponnahtaneelle tähtiartistille väylän näyttävän show’n esittämiseen. Kristan tapaan tästäkin kokemuksesta tuli överit – eikä vajarit. Shokeeraamisen neitokainen osaa. Viisuyleisö hämmentyi lavalla nähdystä tyttösuudelmasta, jonka takana oli aito halu viedä tasa-arvon sanomaa eteenpäin. Siegfridsin sydän on lähellä aihetta, sillä valtaosa hänen ystäväpiiristään kuuluu seksuaalivähemmistön edustajiin.

Stara tapasi Kristan Helsingissä, jossa laulajatar avasi tarinaansa Suomen poprintaman tulokkaana. Tie poptähden ammattiin on käynyt läpi rankkojenkin kokemusten, jotka ovat valaneet vaaleahiuksiseen tehopakkaukseen kypsyyttä ja näkemystä.

– Olen aina mennyt 110-prosenttisesti pää edellä. Välillä se on ollut myös raskasta, eikä siitä ole tullut mitään, mutta en ole koskaan luovuttanut, koska mä uskon tähän juttuun. Tiedän, että pystyn siihen, Krista kertoi Staralle.

Kuva: Heidi Maijala
Kuva: Heidi Maijala

Rämäpäiseksi tunnustautuva Siegfrids on valloittava sekoitus herkkyyttä ja huumoria. Huumorista oli kyse myös Euroviisuissa, joissa Krista yllätti Euroopan suutelemalla lavalla taustalaulajaansa. Vaikka viisuista ei irronnut voittoa, huomioarvo oli taattu.

– En itse mieti niin paljon mitä muut kirjoittavat minusta, vaikka näen sen. On ihan mahdotonta olla lukematta, kun juttu on lööpeissä. Huomasin, että jengi meni ihan sekaisin siitä suudelmasta. Mutta me sanottiin, että laitetaan koko Eurooppa Ding Dong ja niin me tehtiin, poppari virnisti.

– Tasa-arvojuttu on ollut mulle aina tärkeä. Monet on tienneet sen jo pitkään. Me tehtiin UMK:n jälkeen keikkoja ympäri Eurooppaa, Amsterdamissa ja Lontoossa. Tehtiin silloin jo suudelma lavalla ja puhuttiin tasa-arvosta. Musta se on ärsyttävää, että me ollaan Suomessa niin behind, että täällä ei kaikki voi mennä keskenään naimisiin.

”Uusi generation on tosi cool”

Kristasta löytyy tulta ja suorasukaisuutta, kun on kyse tärkeistä asioista. Nyt päästiin asiaan. Vaalea pehko heilahtaa, silmät palavat innosta ja äänestä kuultaa määrätietoisuus. Suomenruotsalaiseen aksenttiin solahtaa luontevasti sekaan englanninkielisiä sanoja.

– First of all, se on vaan mun mielestä väärin. Sen lisäksi asia on tärkeä minulle, vaikka en itse olekaan homo. Melkein kaikki mun parhaat ystävät on homoseksuaaleja, ja haluan tehdä tämän heidän puolestaan. Haluan auttaa.

– Minulla on paljon nuoria faneja, jotka seuraavat minua Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa. Uusi generation on tosi cool. He ovat tosi avoimia. Niitten mielestä se ei ole mikään iso juttu, että kaksi tyttöä suutelee. Haluan, että ihmiset tajuavat, ettei siinä ole mitään ihmeellistä. Jos kukaan ei ikinä tee mitään asialle, asia ei muutu.

– Kun mentiin Euroviisuihin, niin mehän sanottiin, että joko voitetaan tai sitten kaikki muistavat meidät. Ja nyt kaikki muistavat meidät – joku kilpailu me voitettiin siis kuitenkin. Ainakin saatiin mediahuomio. Tottakai tulos oli pettymys, koska emme saaneet niin paljon pisteitä. En kuitenkaan välitä siitä enää, koska me saatiin aikaan niin hyvä juttu.

– Teimme historiaa. Ne tulevat aina näyttämään meidän pusun lavalla, ja sen mitä tehtiin. Tästä on hyvä jatkaa, koska olen saanut niin paljon hyviä kontakteja. Paljon faneja ympäri Eurooppaa. Se on juuri unelmani, että saisin tehdä keikkoja ympäri Eurooppaa.

Kulunut vuosi on ollut Kristalle varsinainen unelmien toteutumisen vuosi. Levytyssopimus, kansainvälistä näkyvyyttä ja tuliterä esikoisalbumi. Marry Me -hitillään myös listoille päässyt laulajatar julkaisi Ding Dong! -albuminsa 10. toukokuuta. Krista kuvailee elämäntilannettaan elämänsä parhaaksi. Menneisyyden suru on kertautunut iloksi moninkertaisesti, ja siitä on lupa nauttia täysin palkein.

”Olen aina ollut taistelija”

Siegfrids menetti teinivuosinaan molemmat isoisänsä ja isänsä, joka kuoli sydänkohtaukseen täysin yllättäen. Tämän lisäksi äiti sairastui akuuttiin leukemiaan, mikä oli rankkaa koko perheelle. Synkän ajanjakson vaikutus näkyy tällä hetkellä eniten Kristan asenteessa. Elää kuuluu täysillä, eikä vain puolittain.

– Silloin, kun jutut tapahtuivat, että faija kuoli ja äiti oli vakavasti sairas… En tiennyt, että jaksanko ja pystynkö. Toisaalta, olen aina ollut sellainen taistelija, ja päätin jatkaa elämää. Se helpotti, että tiesin sisälläni, että elämässäni tulee tapahtumaan myös hyviä asioita, muistelee Krista.

– Ajattelin, että olen niin nuori, että tämä ei jää tähän. Ihania asioitakin tulee, ja on pakko jatkaa eteenpäin. Kun mietin mun uraa, niin siellä on myös paljon ylä- ja alamäkiä. Esimerkiksi kun tipuin Voicesta, se oli todella rankkaa. Mua vitutti, poppari myönsi Staralle.

– Tuollainen laulukilpailu on kreisiä, ja kun tiput sieltä… Se on niin raskasta. Olin silloin masentunut, mutta päätin, että näytän niille. Menin studiolle ja kirjoitin biisejä. Amen!-biisi syntyi sillä tavalla, kun olin huonolla tuulella ja semimasentunut.

Kuva: Ville Paul Paasimaa
Kuva: Ville Paul Paasimaa

Krista Siegfrids kuuluu lahjakkuuksiin, joka osaavat tehdä itse omat kappaleensa. Uudelta levyltä omia biisejä löytyy kahdeksan, mikä on hyvä tulos esikoisalbumille. Kappaleissa on villiä energiaa, rohkeutta ja asennetta. Artistille onkin helppo kanavoida tunteensa musiikkiin.

– On hauskaa tietää, että voi tulla tuollaisia tosi hyviä kappaleita, kun olet vihainen – että voit käyttää sitä tunnetilaa hyväksi. Yritän aina tehdä niin. Tottakai se on välillä vaikeaa, jos ottaa päähän todella paljon. Kirjoitan biisin ja saan kaikki tunteet ulos sen kautta.

– Tekemissäni biiseissä sanat ovat aina hassuja, koska tykkään tehdä asioita huumorilla. Joko nauran tai itken studiossa, mutta koko ajan mun täytyy tuntea jotain. Kirjoitin Marry Me -biisin, kun halusin mennä naimisiin. Olen seurustellut jo niin kauan poikaystäväni kanssa.

– Kirjoitin biisin tästä aiheesta läppänä, ja naurettiin mun kirjoittajatiimin kanssa sanoja. Minusta se oli hauska. Tuossa biisissa huumori on sen naisen epätoivossa, kun se tekee mitä tahansa päästäkseen naimisiin.

– Mulla on ollut aina unelma olla mukana Euroviisuissa, koska siellä saa toteuttaa kaikki show-fantasiat. Se on hyvä foorumi. Mietin, että tämä biisi ja teema on niin hyvä, että se on pakko lähettää UMK:hon. Ja sitten pääsin mukaan.

– On helvetin vaikea tehdä hyviä biisejä. Mä olen tehnyt kovaa duunia 24/7. Kirjoittanut biisejä, käynyt esiintymässä, haalinut jengiä kokoon ja rakentanut show’ta. Olen kuitenkin sen verran kontrollifriikki, että haluan tehdä asiat itse.

”Team work ja team spirit”

Apollo Live Clubin keikalla yleisö sai jälleen nähdä, millainen tyylitaituri Krista on. Suomalaisesta vaatimattomuudesta ja hissuttelusta ei ollut tietoakaan, kun pop-prinsessa heilutti värikkäissä asuissaan peppuaan lavalla ja esiintyi rohkeasti idoliensa Madonnan, Lady Gagan ja Pinkin tavoin. Siegfrids osaa leikitellä tyttöenergialla ja tuoda esiin positiivisesti sen, mihin naiset pystyvät halutessaan. Todellinen show onkin ollut aina sähikäisen unelmissa. Näin Krista kiteyttää oman sanomansa.

– Se on hyvä meininki. Kaikki tapahtuu ilon kautta, ja haluan viihdyttää ihmisiä. Haluan, että yleisöllä on hyvät bileet. Mulle on aina ollut tärkeintä, että ihmisillä on hyvä olla mun kanssa. Team work ja team spirit, se on tärkeää. Paljon girl poweria. Haluaisin viedä tätä viestiä eteenpäin tytöille, että rohkeasti vain eteenpäin. Me naiset osataan myös!

– Mä olen aina ollut sellainen, että teen mitä haluan. Jos joku juttu on mun mielestä cool, niin teen sen, mitä tahansa muut ajattelevatkaan. En välitä muiden sanoista. Mä tiedän itse, onko joku juttu hyvä. Jos on, siihen pitää keskittyä.

Kuva: Ville Paul Paasimaa
Kuva: Ville Paul Paasimaa

Matkaan mahtui kuitenkin muutama välttämätön mutka ennen suuren unelman toteutumista. Kaskisista, Suomen pienimmästä kaupungista, kotoisin oleva Krista tunsi kenties niskassaan pikkupaikkakunnan paineet valitessaan lukion jälkeistä opiskelupaikkaansa. Neito päätyi nimittäin aluksi Vaasaan opettajakoulutukseen.

– Opiskelin opettajaksi Vaasassa. Aloitin 18-vuotiaana heti lukion jälkeen. En tiennyt, että pärjäisinkö vain musiikilla. Se ei ollut silloin vaihtoehto, vaan oli pakko tehdä jotain muutakin. Perustin jo tokana koulupäivänä cover-bändin ja ruvettiin treenaamaan. Me saatiin koko ajan vaan lisää ja lisää keikkoja.

– Huomasin, että mähän pärjäisin näin, että tekisin vain cover-keikkoja baarissa ja yrityskeikkoja. Sitten, kun olet tehnyt sitä muutaman vuoden, niin haluat tehdä omia juttuja. Tajuat, ettei tää vaan riitä mulle.

– Oikea breakpoint oli vuonna 2009, kun sain musikaaliroolin Helsingissä. Jätin opinnot kesken ja muutin Helsinkiin. Mä olin kirjottanut mun gradun jo. Sata sivua tekstiä. Mulla oli vaan viimeinen työharjoittelu ja muutama tentti, niin se olisi ollut siinä. Tajusin kuitenkin, etten oikeasti halunnut tehdä opettamistyötä. Mulla oli uusi mahdollisuus.

– Opinnot ovat edelleenkin kesken. Sen jälkeen sain toisen musikaaliroolin ja keikkoja, joissa oli paljon duunia. Sitten tuli toi Voice of Finland. Välillä on ollut tosi raskasta. Ei ollut keikkoja, enkä pystynyt maksamaan vuokraa. Tiesin koko ajan, että kyllä tästä vielä hyvää seuraa. Olen aina ollut optimisti. Jos teet kovaa duunia, niin miksi et pystyisi mihin vain?

”Nythän kaikki vasta alkaa”

Mukaan Vaasasta tarttui myös hurmaava nuorukainen, joka on ollut Siegfridsin elämässä jo kahdeksan vuoden ajan. Poikaystävä Janne Grönroos lähti mukaan, kun muutto Helsinkiin tuli ajankohtaiseksi. Hänelle urkesi ura Radio Extremin aamuohjelman juontajana.

– En olisi jaksanut mitään ilman hänen tukeaan. Kun hän on radiossa töissä ja media-alalla, niin hän ymmärtää, miten asiat menevät. Sen, että mun on tehtävä paljon duunia. En ole kotona niin paljon kuin hän ehkä haluaisi, mutta hän ymmärtää. Olen niin alussa, vaikka olen tehnyt kovaa duunia.

– Tämä on kuitenkin vasta eka albumini, nythän kaikki vasta alkaa. Hän ymmärtää sen. Meillä on hauskaa ja jutellaan paljon asioista. Hän tietää, mitä tapahtuu. All cards on the table. En kestä, jos niin ei ole. Olen tunneihminen ja mun pitää saada puhua asioista. Hän on aina tsempannut mua. Hän on ykkösfanini!

– Hänkin on school drop out, koska halusi tehdä radiotyötä. Se on tosi tärkeää, että hänellä on hyvä ura. Hän on hyvä radiojuontaja. Työ on meille molemmille tärkeä asia. Hän puhuu minusta siellä, välillä vähän noloja juttuja. Radion kuuntelijat tuntevat kyllä minut aika hyvin. Hän paljastaa aina hauskoja juttuja.

Kaikki tietävät, ettei Kristasta ei kruunattu Suomen ensimmäistä Voice of Finlandia. Lahjakkuus paistoi läpi jo televisio-ohjelmasta, mutta tarvittiin lisää töitä ja uskoa itseen, ennen kuin ura popin prinsessana urkesi. Tuliko levytyssopimus helpolla kilpailuohjelman jälkeen?

– Ei todellakaan. On niin vaikeaa saada levytyssopimus nykyään. Jos menet mukaan tuollaiseen skabaan ja laulat hyvin siellä, niin todellinen duuni alkaa vasta sen jälkeen. Ei pelkkä kisa riitä. Pitää tehdä töitä ja keikkoja, omia biisejä. Kukaan ei tule tarjoamaan mitään.

– Menin studioon ja tein omia biisejä. Kävin tarjoamassa niitä levy-yhtiöille. Kaikki olivat aluksi sitä mieltä, ettei tämä tyyli toimi Suomessa. Siksi lähetin Marry Me -kappaleen UMK:hon. Tapasin myös mun managementin. He olivat nähneet mut jossain esiintymässä ja soittivat mulle. He uskoivat muhun.

– Sitten kun sain ne ihmiset messiin, niin sain levytyssopimuksen tammikuussa. Olin silloin UMK:n semifinaalissa. Kaikki palat loksahtivat paikoilleen – vihdoinkin! Kesti sikakauan, mutta vasta nyt olen valmis. Se olisi ollut huono juttu, jos olisin saanut kaiken heti Voicen jälkeen. Nyt vasta kaikki jutut on niin kuin ne pitää. Se vaati vähän aikaa.

Kärsivällisyys kannatti, sillä tällä hetkellä Krista on huikeassa nosteessa. Hänet nähtiin Pride-festivaalin pääesiintyjä, ja kesällä on myös festarikeikkoja. Mukana menossa on Kristan tehotiimi, bändin pojat ja Ding Dong! -tytöt.

– Mulla on tuo bändi, he ovat mun parhaita ystäviä Vaasasta. He ovat olleet mukana ihan alusta asti, silloin kun perustin mun Daisy Jack -rokkibändin, jolla tehtiin cover-keikkoja. Ihanaa, että he ovat edelleenkin mukana. Ding Dong! -tytöt olivat mukana myös Euroviisuissa ja Reija Väre tekee koreografiat.

– Välillä tulee keikkoja, jonne ei voi ottaa koko joukkoa mukaan. Esimerkiksi jos lava on superpieni, silloin se on mahdotonta. Kyllä mä aina kuitenkin yritän saada ne messiin. Kaikilla kesäkeikoilla on koko sakki koossa.

Kuva: Ville Paul Paasimaa
Kuva: Ville Paul Paasimaa

”Pystyt siihen, kun Beyoncekin pystyy”

Siegfrids on asennoitunut menemään mukavuusalueensa ulkopuolelle. Kun haaveissa on kansainvälinen ura, pitää myös omia lahjoja ja kykyjä kehittää huippuunsa. Ympärillä on tukijoita, jotka osaavat sanoa oikeat sanat, mikäli epäilys joskus hiipii neidon mieleen.

– Meidän koreografi Reija Väre sanoi yhden hienon jutun taannoin. Me treenattiin tanssiaskelia, ja sanoin hänelle, etten tiedä, pystynkö tanssimaan näin paljon ja laulamaan samanaikaisesti. Ajattelin, että hengästyn. Hän vaan katsoi mua ja sanoi, että Beyoncekin pystyy. Sitten hän lähti ja jäin katsomaan perään. Hän sanoi sen vain sen takia, koska tiesi, että pystyisin siihen.

– Se on se vaikea juttu. Pystythän sä laulamaan hyvin, kun vaan seisot paikallasi. Mutta heti, kun siihen lisätään liikettä, se muuttuu vaikeammaksi. Levyjulkkareissa meni hienosti. Nyt tiedän, että pystyn. Voin lisätä juttuja. Tämän tiimin kanssa on parasta se, että kaikki haluavat koko ajan vaan parantaa.

Popmusiikissa ei ole kyse pelkästään kansan miellyttämisestä – vaan myös säväyttämisestä ja yllättämisestä. Kun Krista pisti Euroopan Ding Dong, herätti aihe mielipiteitä laidasta laitaan. Annetaan käsitteen lanseeraajan toki ensin määritellä Marry Me -kappaleesta löytyvän Ding Dong! -termin syvin olemus.

– Kaikki, jotka haluavat pitää hauskaa, saavat olla mukana Team Ding Dongissa. Ding Dong on hauskanpitoa, rakkautta, iloa, hulluutta ja tasa-arvoa. Mun mielestä sitä tarvitaan lisää Suomessa. Sitä ei ainakaan ole tässä maassa liikaa.

– Mulla on ollut niin paljon surua elämässä, että mä haluan pitää hauskaa. Suru tulee, kun se tulee. Jos jotain tapahtuu, niin se tapahtuu. Voit yrittää pitää hauskaa, kun pystyt. Tärkein juttu, mitä olen oppinut, on se, että elämä on liian lyhyt. Sen takia mun on tehtävä ne asiat, joita todella haluan. Miksi opiskelisin opettajaksi, kun en edes halua tehdä sitä? Musan tekeminen on ainoa juttu, mitä oikeasti rakastan. Se oli wake up call!

Yhtä lailla kun vaalealla laulajattarella riittää ihailijoita, on myös ihmisiä, jotka eivät pidä Kristan tyylistä. Erityisesti verkon kautta poppari on saanut sanallisia hyökkäyksiä, joissa on puhuttu hänestä rumia asioita.

– Monet ovat kysyneet sitä, että miten kestät, kun jengi kirjottaa susta niin paljon paskaa. Voin aina sanoa, että olen kokenut pahempaakin elämässä. Mulla on ollut niin paljon surua, että se ei ole mitään, jos joku kirjoittaa, että olen ruma tai teen huonoa musaa. What the hell!

– Netissä olen saanut sitä palautetta. Nykyään on niin helppo lähettää viestejä. Välillä tulee sellaisia, että mitä vittua sä teet, ja en tykkää susta. En tajua sitä, että miksi se ottaa päähän, että jos joku on iloinen ja haluaa jakaa sitä energiaa. Kaikki ei voi kuitenkaan tykätä. Saan Facebookin kautta kuitenkin enemmän hyviä, ihania viestejä.

– Voi ehkä näyttää ulospäin siltä, että nämä kaikki ihanat jutut tulivat vaan yhtäkkiä Kristalle. Mutta se ei ole niin, sillä mä olen tehnyt kaiken eteen kovaa duunia. Olen tehnyt cover-keikkoja monessa paikassa ja laulanut AC/DC:n High Way to Hell -biisin miljoona kertaa. Olen ollut teatterissa töissä ja tehnyt musikaalirooleja. Vain sen takia, että olen halunnut tehdä omaa juttuani. Kaikki ovat olleet mukavia juttuja, mutta olen aina tiennyt, mitä oikeasti haluan tehdä.

– Mulla on se vahvuus, etten välitä, vaikka jengi vihaisi sitä, mitä teen. Keskityn aina vaan siihen positiiviseen. Faneihin – niihin, jotka tykkäävät. That’s what matters. Olen 27-vuotias ja olen kokenut asioita elämässäni. Tiedän, ettei mun tarvitse välittää kaikista jutuista. Pystyn fokusoimaan asioita.

”Jotkut sanovat mua Suomen Lady Gagaksi”

Aiemmissa vaiheissaan laulajatar haki itseään tyylillisesti. Hän on ennen popmusiikia esittänyt niin punkkia kuin rokkiakin. Siegfrids mieltää, että on saanut kokemuksistaan vaikutteita musikaalirooleja myöten, ja ne kaikki näkyvät uudessa Ding Dong! -levyssä.

– Sieltä löytyy rokkia, poppia, musikaalielementtejä, tanssia, bilemeininkiä. Jotkut sanovat mua Suomen Lady Gagaksi tai Suomen Katy Perryksi. Mietin, että miksi en vaan voi olla Suomen Krista Siegfrids? Kyllä mä ymmärrän, että jengi vertaa, ja tottakai olen saanut inspiraatiota sieltä ja täältä.

– Olen aina tykännyt paljon rohkeista naisartisteista. Rakastan Madonnaa, Lady Gagaa. Kävin katsomassa Pinkin keikkaa. Se teki kaiken, mitä haluan tehdä – sirkustemppuja myöten. Jessie J on uskomaton. Sitten olen aina kuunnellut rokkimusaa, varsinkin 80-luvun glam rock on mun juttu.

Suomessa monikaan naisartisti ei hyödynnä teatraalisesti seksuaalisuutta ja flirttiä imagossaan. Kristalle rohkeus on kuitenkin luonnollista, eikä siinä ole sen enempää ihmettelemistä. Elias Koskimiehen ohjaamalla Amen!-kappaleen musiikkivideolla hänet nähdään esimerkiksi melkoisen vähäpukeisena.

– Mietin, että why not? En miettiny sitä, että mitä mieltä siitä yleisesti ollaan. Se oli hyvä idea, ja tehtiin se. Elias on mun hyvä frendi. Se on hullu kaveri hyvällä tavalla. Mä rakastan ihmisiä, joilla on omia visioita. Aina, kun me ollaan yhdessä, nauretaan ja keksitään hulluja ideoita. Mulle oli selvää, että Elias lähtee tekemään videoita mun kanssa. Musavideot on osa meidän huumoria.

Pikkukaupungin tyttö on päässyt kuluneen kevään aikana unelmaansa kiinni, ja ovet ovat auenneet moneen suuntaan. Syksyllä Krista tullaan näkemään Voice of Kids -ohjelman tuomaristossa Elastisen ja PMMP:n Mira Luotin kanssa. Neito on innoissaan saadessaan ohjata 8 – 14-vuotiaita lapsilahjakkuuksia.

– Mut pyydettiin mukaan sinne, ja halusin ehdottomasti. Tuntui siltä, että ympyrä sulkeutuu. Siellä aloitin ja nyt olenkin toisella puolella pöytää. Olen yllättynyt, että Suomesta löytyy hyviä, meganuoria laulajia.

Laulajien taso on jo päässyt yllättämään popparin. Nuorten kykyjen katseleminen on herättänyt myös muistot omasta lapsuudesta.

– Jotkut ovat niin hyviä, et he olisivat voineet pärjätä aikuisten Voicessakin. Yllättävintä on ollut se, miten vaikeata on innostuksissaan pysyä paikoillaan, istua ja kuunnella laulajaa. Joku tietty fiilis esityksissä kutsuu painamaan nappia. Monta kertaa olen ollut varma, että lavalla on poika, kun siellä olikin tyttö, nauraa Krista.

– Monet lapset jännittävät paljon. Haluan vaan kannustaa heitä ja antaa itseluottamusta. Olisin varmasti osallistunut Voice of Kidsiin lapsena. Olin aina mukana, jos koulussa järjestettiin laulukilpailu tai mikä tahansa. Halusin esiintyä ja olinkin se tyyppi, joka oli aina koulun kevätjuhlissa.

Kuva: Heidi Maijala
Kuva: Heidi Maijala

Kilpailuhenkinen Krista pärjäsi kouluaikana telinevoimistelussa, ja ajan täyttivät erilaiset harrastukset. Kotoa tuli tukea innostuneelle neidolle, ja hänen annettiin kokeilla erilaisia juttuja. Parhaimman tukijan nimeämiseen Siegfridsillä ei mene pitkää aikaa. Vaarin muisteleminen saa laulajan hymyilemään lämpimästi. Isoisä asui sadan metrin päässä Kristan kodista, ja hän vietti siellä paljon aikaa sisarustensa kanssa. Pianoa pimputettiin ja laulu raikasi, ja vaarin mielestä kaikki oli aina upeaa.

– Vaari asui naapurissa ja me käytiin siellä usein. Se oli musta ja siskosta ylpeä. Hän sanoi aina, että ”Vau, mikä esitys! Paras, minkä olen ikinä nähnyt”. Hän sanoi joka päivä tuon saman ja käski nostamaan leuan ylös. En ole koskaan tavannut positiivisempaa ihmistä, hän oli hieno mies.

– Kun ollaan kotona perheen kanssa, yleensä puhutaan hänestä ja imitoin häntä. Saan muut nauramaan. Ne ovat ihania muistoja. Hän oli niin ylipositiivinen. Ei se esitys aina ollut paras, mutta hänelle se oli. Kun hän oli syömässä meillä, niin ruoka oli aina parasta, mitä hän oli ikinä syönyt. Se meni aina överiksi.

”Mieluummin överit kuin vajarit”

Sama asenne on periytynyt. Tavatessaan uusia ihmisiä Krista ei epäile suitsuttaa juttukumppania taivaisiin, jos vaikka huomaa tällä kauniin rotsin. Kaikki eivät osaa ottaa ylitsevuotavaisia kohteliaisuuksia vastaan, vaikka ne tulevat luonnostaan.

– Ei jengi saa liikaa sitä. Mieluummin överit kuin vajarit!

Överiasenne näkyy kaikessa mitä hurmaava laulajatar tekee. Levynjulkaisukeikalla nähtiin upeita show-elementtejä, ja lämmittelijänä toimi drag-taiteilija. Paikan päällä kuultiin myös Can You See Me? -kappale, joka on tehty isän muistolle.

– Se oli eka kerta, kun esitin sen biisin. En edes pystynyt laulamaan kunnolla, tuli itku siellä lopussa. Se oli koskettava tilanne, kun lauloin ensimmäistä kertaa yleisölle. Siellä oli mun siskot ja sukulaiset, enkä pystynyt katsomaan heitä. Liikutuin tilanteesta ja laulusta.

– Kirjoitin biisin keväällä ennen Euroviisuja, maaliskuussa. Halusin tehdä biisin faijalle. En halunnut tehdä mitään ranteet auki -biisiä. Laulan siinä, että ”I wish you could see that i’m ok”. Tuon siinä esille sen, että kaikki on hyvin. Tein biisin tuottajan kanssa, ja itkimme monta päivää putkeen.

– On rankkaa tehdä tuollaisia biisejä, kun mietit aihetta koko ajan. Se prosessi kesti monta viikkoa. Siihen oli pakko saada oikeat sanat, kun kyseessä oli megatärkeä biisi. Rakastan kaikkia albumini biisejä, mutta tuo on eniten lähellä sydäntäni.

Eräänlaiseksi ADHD-lapseksi tunnustautuva Krista ei pysy kauaa paikoillaan. Rautaa on taottava, kun se on kuumaa. Uusi albumi on suunnitteilla ja kesän aikana sanataituri aikoo tehdä uusia biisejä. Hän on saanut elämänsä ympärillä tapahtuneista asioista inspiraatiota. Yhden kappaleen poppari aikoo tulevalta levyltään omistaa Ding Dong! -tytöille ja ystävyydelle. Siegfrids kertoo sen muistuttavan sävyltään More is More -kappaletta.

Vaikuttaa siltä, että taivas on rajana sille, mitä Kristan kaltainen tehopakkaus voi saada urallaan aikaan. Näkökulmia ja inspiraatiota riittää, se käy selväksi neitokaisen kanssa vietetyssä juttusessiossa. Kun soundi on kansainvälinen, ulkomaiset markkinatkin kiinnostavat.

– Mulla on visioita. Mietin asioita paljon ja visualisoin juttuja. Käyn asioita läpi päässäni, että mitä tulee tapahtumaan ja mitä haluan saavuttaa. Mental training. Usein nukkumaan mennessä ja rauhoittuessa mietin, mikä olisi täydellinen veto.

– Mun haave olisi se, että saisin tehdä keikkoja ympäri Eurooppaa. Suomessa, mutta myös muualla. Jostain pitää aloittaa. Marry Me -biisi on soinut ympäri Eurooppaa. Eilen sain viestin, että Espanjan Hit FM -radiokanava soittaa Your Boyfriend -biisiä. Samoin Amen!-kappale on saanut soittoa muuallakin.

Kansainväliset sävelet ovat saaneet jo lupaavan alkusysäyksen. Ja miksei Krista pystyisi siihen – Beyoncekin pystyi.

Anna Poikkimäki