Elokuvan tarinasta totta: Huvijahti hallintaan väärennetyllä GPS-signaalilla

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Nykyteknologia on tunnetusti erittäin pitkälle kehittynyttä. Nyt Teksasin yliopiston opiskelijat ovat opettajansa johdolla osoittaneet, kuinka pitkälle kehitys onkaan edennyt. Opiskelijat onnistuivat ottamaan ökyjahdin hallintaansa väärennetyn GPS-signaalin avulla.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Kokeilu suoritettiin White Rose of Drachs -jahdilla sen omistajien luvalla. 80 miljoonaa dollaria maksavan jahdin ohjaus otettiin haltuun kannettavan tietokoneen ja GPS-signaalin avulla, Daily Mail -lehti ja AP-uutistoimisto kertovat. Opiskelijat väärentivät GPS-signaaleja, joita laivan antennit vastaanottavat.

Opiskelijoiden laitteiden ensiluokkaisuuden takia jahdin laitteet eivät ymmärtäneet olleensa hakkeroinnin kohteena. Oppilaat asettivat aluksen ohjausjärjestelmään uuden kurssin. Tämän jälkeen ”kaapatun” jahdin kapteeni olettaa, että alus on poistunut kurssiltaan itsestään ja asettaa sen uudelleen. Tällöin alus kulkee juuri siihen suuntaan kuin GPS-järjestelmää kopeloineet haluavatkin.