Näin pääset eroon ylimääräisistä Facebook-kavereista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Facebook on monen ihmisen valokuva-albumi, kalenteri, päiväkirja ja tärkein yhteydenpitoväline. Nyt kuitenkin on tehty tutkimus, jonka mukaan ihmiset ärsyyntyvät sellaisista Facebookin käyttäjistä, jotka julkaisevat ja jakavat ahkerasti kuvia palvelussa.

Jokaisen Facebook-tilin kaverilistalla on varmasti ihmisiä, jotka saavat muut närkästymään ärsyttävillä statuspäivityksillään, valokuvillaan tai kommenteillaan. Myös erilaiset kuvien jakajat saavat monet käyttäjät raivon partaalle. Etenkin jos kuvat ovat pelkästään heistä itsestään, saavat käyttäjät usein lähtöpassit kaverilistoilta.

Ihmiset eivät pidä liikaa kuviaan jakavista ihmisistä vaan poistavat ne mielummin kaverilistoiltaan. Lähinnä kyse on siitä, minkälaisia kuvia Facebookissa jaetaan. Esimeriksi ystävät saattavat tulla kateelliseksi toisten kaverien kanssa poseeraamisesta. Kumppani saattaa sen sijaan loukkaantua pelkistä kaverikuvista, kun oma perhe ei pääse koskaan käyttäjän seinällä julkaistaviin otoksiin.

Tutkimus toteutettiin 500 facebookkaajalle, ja sen suoritti Birminghamin yliopisto. Tohtori David Houghton kertoi Daily Mailille, että usein kuviaan julkaisevat tuhoavat samalla ihmissuhteitaan, koska kaikki kuvat eivät yksinkertaisesti sovi jokaisen Facebookissa olevan ystävän silmille.

Siksipä hän suosittelee, että ihmisten kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota julkaisemaansa materiaaliin. Taannoin tutkijat huomasivat potilaissaan psyykkisiä oireita riippuvuudesta internetiin ja virtuaalisiin ihmissuhteisiin.