Vastasyntyneet jo tunnissa Facebookiin

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Facebook, Instagram, Twitter ja Vine ovat kanavia, joiden kautta ihmiset pyrkivät esittelemään muille elämänsä tähtihetkiä ja vaihtamaan kuulumisia tuttaviensa kanssa. Moni on paheksunut yhteisöpalveluiden käyttäjiä liiankin avoimesta yksityiselämän paljastamisesta.

Tulostuspalveluita tarjoava Posterista-yhtiö toteutti kyselyn 2.367 alle viisivuotiaan lapsen vanhemmalle. Kyselyssä tiedusteltiin vanhempien sosiaalisen median käyttötottumuksia. Suurin osa myönsi ladanneensa jälkikasvunsa kuvan nettiin alle tunti synnytyksestä. Eniten kuvia ladataan Facebookiin ja sen jälkeen listalle nousevat Instagram ja Flickr.

Daily Mailin mukaan 64 prosenttia vanhemmista myönsi, että lataavat verkkoon lastensa kuvia vähintään kolme kertaa viikossa. 21 prosenttia tekee saman kolme kertaa kuukaudessa ja vain kuusi prosenttia sanoi, ettei lataa koskaan lastensa kuvia heidän yhteisöpalvelunsa sivuille.

Kuvien lataamisen yleisin syy oli se, että kaukana asuvat sukulaiset ja ystävät saisivat nähdä pienokaisen kuvia. Vanhempien mukaan kuvien lataamisella voidaan myös osoittaa rakkautta lapsiaan kohtaan, kun puolet vastanneista kertoi lataamisen syyksi silkan rakkaudenosoituksen. Loput lataavat kuvia siksi, että ne olisivat tallessa ja samalla he varastoivat muistoja bittiavaruuteen. Kuitenkin 22 prosenttia myönsi leuhkivan lastensa kuvilla ja yrittävän esittää niiden avulla parempaa vanhempaa.