Silmäterä-elokuvan tähti: ”Se voi pelottaa”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Kotimaiselle elokuvayleisölle on taas valkokankailla jotain kiinnostavaa, kun Jan Forsströmin esikoisohjaus Silmäterä sai ensi-iltansa 20. syyskuuta. Elokuva kertoo tarinan nuoresta yksinhuoltajaäidistä ja hänen tyttärestään, sekä lapsen näkemisoikeutta peräävästä ulkomaalaisesta isästä.

Stara otti haastatteluunsa Silmäterä-elokuvan miespääosan esittäjän, iranilaissyntyisen Mazdak Nassirin. Elokuvassa kuvataan, miten vanhemman pelko lapsen takia voi mennä sairaalloisiin mittoihin.

Joskus monikulttuuriset erotapaukset ovat eskaloituneet taisteluksi lapsesta, ja uutisvirrassa sekä viihteessä vilisee tarinoita ulkomaille kidnapatuista lapsista. Kysyimme Nassirilta, miten elokuva hänen mielestään kuvaa tällaista kulttuurisesti päälle liimattua uhkakuvaa.

– Mähän en voi ajatella edes asiaa siltä kannalta, että olisin uhka, koska olen ulkomaalainen. Elän itse sellaisessa suhteessa, että mun puoliso on suomalainen. Jos mä joka päivä eläisin siinä maailmassa, niin voisi elämä olla vähän vaikeampaa, hymyili mies Staralle.

Näyttelijän mielestä olisi hyvä, jos Silmäterä onnistuisi rikkomaan ennakkoluuloja, koska hänen roolihahmonsa Kamaran on kuitenkin inhimillinen ja tavallinen perheenisä.

– Ymmärrän sen lähestymistavan, kun lukee lehdestä tapauksista, joissa lapsi on siepattu jonnekin Venäjälle. Jos ei ole ollut kosketuksissa sen aiheen kanssa, niin se voi pelottaa. Se ei ollut mulle mitenkään asian ydin. Ennen kaikkea halusin tehdä taideteoksen, enkä poliittisen argumentin.