Kaukolennoille tulossa leveämmät tuolit – mukavuudessa huikea ero

Matkailu · Stara.fi

Lentokonevalmistaja Airbus on teettänyt tutkimuksen siitä, miten istuimen leveys vaikuttaa matkustajien mukavuuteen turistiluokassa pitkillä lennoilla. Tulosten perusteella Airbus haluaa 18 tuuman istuimen uudeksi standardiksi.

The London Sleep Centre -praktiikka teki lokakuussa 2013 vertailututkimuksen, jossa arvioitiin kuuden matkustajan kokemuksia 17 ja 18 tuuman istuimissa. Tutkimuksessa tallennettiin tiedot aivokäyristä sekä silmien, vatsan, rinnan ja lonkkien liikkeistä unen aikana. Mittausten aikana matkustamossa simuloitiin mahdollisimman tarkasti oikeaa lentoa lähdön äänistä ruokatarjoiluun ja viihteeseen. Ainoa muuttuva tekijä oli istuimen leveys.

Kuva: Airbus
Kuva: Airbus

Matkustajien antamien tietojen mukaan 18-tuumaisessa istuimessa unen laatu parani 53 prosenttia verrattuna 17-tuumaiseen istuimeen, joka on 1950-luvulla määritetty standardiksi.

– Ero on merkittävä. Kaikki matkustajat nukkuivat pitempään ja uni oli syvempää 18-tuumaisessa istuimessa, sillä kapeammassa 17-tuumaisessa istuimessa matkustajien uneen vaikuttivat monet häiriöt ja virkistävään uneen pääseminen oli harvinaista. Pitkillä matkoilla turistiluokassa tuumalla on valtava merkitys matkustajien mukavuudelle, sanoo London Sleep Centren tohtori Ishaad Ebrahim.

18-tuumaisessa istuimessa unen laadun paranemisen lisäksi nukahtamisaika lyheni 14,7 prosenttia, raajojen nykiminen väheni 11 prosenttia, ja aivokäyrien häiriöiden määrä ja taajuus osoitti 53 prosentin parannusta 17-tuumaiseen istuimeen verrattuna. 67 prosenttia testatuista ilmoitti unen laadun ja 86 prosenttia unen määrän olevan parempaa 18-tuumaisessa istuimessa. Tutkitut matkustajat olivat normaalipainoisia, heillä ei ollut terveys- tai nukkumisongelmia, eikä heille kerrottu tutkimuksen tarkoitusta.