Ääniaalloista tehtiin pysäyttävän kaunis näky

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat kautta aikojen yrittäneet kumota painovoiman. Levitaatio mielletään yleensä psyykkisten kykyjen avulla tapahtuvaksi ilmiöksi, jossa materia nousee ilmaan leijumaan. Kerroimme taannoin, kuinka fyysikot ovat kehittäneet ääniaalloilla toimivia levitaatiolaitteita.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Nyt YouTubessa on julkaistu video 3D-kaiutintaiteesta, jossa pikkuesine saadaan pysymään ilmassa ja luomaan kauniita kuvioita useasta kohteesta toteutettujen ääniaaltojen avulla. Kaiuttimet ovat vastakkain ja niistä lähtevät ääniaallot pysäyttävät aaltojen liikkeet kohdatessaan. Aiemmissa kokeissa aallot ovat olleet yhdensuuntaisia, mutta tässä japanilaisten insinöörien suorittamassa kokeessa voidaan myös liikutella esineitä aaltojen avulla.

Pysähtynyttä liikettä kutsutaan seisovaksi aalloksi. Seisovissa aalloissa on myös niin sanottuja solmuja, joissa ei ole ollenkaan liike-energiaa, mutta sen paine on riittävä kumoamaan painovoiman. Tämä tarkoittaa sitä, että solmukohtiin sijoitetut pikkuesineet alkavat levitoida, eli leijua.