Raju muutos: Facebook lukee kännykkäsi tekstiviestit

Digi · Stara.fi

Maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook on ollut useita kertoja tapetilla alati muuttuvien yksityisyysasetusten merkeissä, ja taannoin palvelussa kirjoitetut yksityisviestit päätyivät käyttäjien seinille kavereiden nähtäville. Tuorein muutos on kuitenkin tähän mennessä ehkä merkittävin yksityisyyden suojan kannalta.

Ympäri maailmaa kantautuu nimittäin parhaillaan tietoja, että Facebook vaatii nyt lupaa päästä lukemaan käyttäjän älypuhelimen tekstiviestejä, kalenteria ja yhteystietoja. Muutos huomattiin, kun Facebook julkaisi kännykkäsovelluksestaan uuden version Android-laitteisiin. Sovelluksen käyttäjä joutuu hyväksymään koko joukon uusia yksityisyydensuojaa merkittävästi rajoittavia ominaisuuksia.

Kuva: Tony.calileo.com/fb/
Kuva: Tony.calileo.com/fb/

Uusien ominaisuuksien joukossa Facebook vaatii muun muassa luvan lukea puhelimen sisältämät tekstiviestit, luvan muuttaa puhelimen WLAN-nettiasetuksia, luvan muuttaa ääniasetuksia ja luvan muuttaa puhelimen kalenterin merkintöjä ja osoitetietoja. Toisin sanoen muutoksen jälkeen lähes kaikki käyttäjän puhelimen tiedot ovat Facebookin sovelluksen vapaasti luettavissa ja muokattavissa – sekä siirrettävissä Facebookin palvelimille Yhdysvalloissa.

Aiemmin julkaistujen tietojen perusteella yhdysvaltalaisella tiedusteluorganisaatio NSA:lla on puolestaan vapaa pääsy näihin Facebookin käsiinsä saamiin tietoihin.