Kala saalistaa lintuja suoraan lennosta – viimeinkin video todisteena

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Afrikassa on pitkään kerrottu uskomatonta kalajuttua, jonka mukaan maan vesissä elää kala, joka saalistaa lentäviä lintuja vedestä käsin. Tarinaa on pidetty keksittynä, mutta nyt tutkijat ovat onnistuneet ikuistamaan kalan metsästyshypyn videolle.

YouTube
YouTube

Noin metrin mittaiseksi kasvava Afrikan tiikerikala, Hydrocynus vittatus, elää ympäri Afrikkaa maan sisävesissä. Kalalla on 16 partaveitsen terävää hammasta ja lajia on verrattu käyttäytymisensä puolesta muun muassa piraijoihin. Lajin tiedetään käyttävän ravinnokseen lähinnä toisia kaloja, vaikkakin ihmiset ovat kautta aikojen kertoneet Afrikan tiikerikalojen syövän myös veden pinnan yläpuolella lentäviä lintuja.

Tutkijat ovat yrittäneet todistaa lintuja metsästäviä kaloja jopa tutkimusaihetta varten rakennetun tekojärven avulla. Kun hyökkäys saatiin videolle, julkaistiin se tietysti myös YouTubessa. kalat eivät kuitenkaan onnistu hyökkäyksissään läheskään aina, sillä niiden yläpuolella lentävät linnut näkevät uimarit hyvin. Aiheesta uutisoi Journal of Fish Biology -julkaisu.