Näin tulitikku syttyy hidastettuna – 4 000 kuvaa sekunnissa hypnotisoi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Verkossa on julkaistu runsaasti videoita, joissa näytetään mielenkiintoisia tilanteita tai fysikaalisia ilmiöitä hidastettuina. Perinteisin tapaus lienee vesi-ilmapallon tai muun esineen lävistävän luodin esittäminen suurnopeuskameran linssin läpi kuvattuna.

YouTube
YouTube

Nyt esittelyyn nousee suurennettu tulitikku, jonka syttymisprosessi näytetään videolla äärimmäisen hitaasti. Video on kuvattu Phantom Miro 4 -nimisellä kameralla, joka on taltioinut palamisen ottamalla 4.000 kuvaa sekunnissa. UltraSo-nimimerkki esittelee YouTubessa myös muita hidastettuja tapahtumia, jolloin muutamassa sekunnissa ohi menevät tilanteet saavat uuden perspektiivin.

Tulitikkuihin liittyvä historia on seikkaperäinen ja mielenkiintoinen. Kiinnostuneille kerrottakoon, että tavallisten tulitikkujen nykyinen 4,5 senttimetrin pituus juontuu kanuunoiden sytytyslangan pituudesta ja palamisnopeudesta. Tulitikut valmistettiin ennen fosforista, ja ne olivat todella herkkiä syttymään jopa itsekseen, Wikipedia paljastaa.

Vanha suomalainen sanomalehti Suometar kertoi vuonna 1854 liperiläisestä nuorukaisesta, joka oli ”juowuksissa nukkunut makaamaan tulitikkuloota taskussansa. Tulitikut syttyivät tuleen ja polttivat miesparan niin pahasti, ettei jäänyt muuta kuin näkö jäljelle ja hänen täytyi sitä tietä mennä tuonelan tuvalle”.