Pyhä jysäys! Nyt sattuu polkupyöräilijöitä päähän

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maastopolkupyöräharrastus käynnistyi virallisesti 1970-luvun San Franciscossa, kun joukko nuoria polkupyöräilijöitä huomasi, kuinka hurjan hauskaa oli ajaa pyörillä alas 748 metrin korkuiselta Mount Tamalpais -vuorelta.

YouTube
YouTube

He käyttivät harrastuksessa ensin moottoripyöriä, mutta vaihtoivat ne myöhemmin hiljaisempiin polkupyöriin. Sittemmin markkinoille on kehitetty toinen toistaan kestävämpiä polkupyörämalleja, joilla voi tehdä ajamisen lisäksi esimerkiksi temppuja tai korkeita hyppyjä.

Toisinaan uhkarohkeat ilmalennot muuttuvat pieniksi katastrofeiksi, ja nyt videokoosteella nähdään pieleen menneitä pyörätemppuja. Yleensä pyöräilijät lentävät epäonnistuneissa hypyissä ohjaustangon yli nenälleen. Videokoosteen taltioinneista huomaa hyvin, miksi kypärä on tärkeä varuste myös näille amatööripyöräilijöille, vaikka järki ei pahemmin pakota heidän päätä.