Torakat tekevät tulevaisuudessa nettiyhteyksiä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yli 300 miljoonaa vuotta lähes muuttumattomana pysyneet torakat ovat nähneet niin jääkaudet kuin asteroidihyökkäykset ilman, että nämä kiiltäväsiipiset vipeltäjät olisivat kuolleet sukupuuttoon. On sanottu, että torakat selviävät jopa ydinpommista.

Imgur
Imgur

Torakoita on lähes jokaisessa maailman kolkassa ja niiden sitkeys ja kestävyys ovat vertaansa vailla. Nyt japanilaiset tiedemiehet ovat keksineet hyödyntää pieniä vipeltäjiä tekniikan maailmassa, ja kehitteillä on kyborgi-torakka. Osakan ja Tokion yliopistojen tutkijat kehittävät sensoria, joka toimii torakan tuottaman energian avulla.

Torakoiden selkään kiinnitetään pienet polttokennot, ja kun torakat ovat laumassa, muodostavat ne yhdessä langattoman nettiyhteyden. Yksi polttokenno tuottaa 50,2 mikrowattia, Japan Daily Press uutisoi. Virta riittää hyvin pienelle sensorille, ja virrantuotanto jatkuu pitkään etenkin hyönteisten ruokailuhetken jälkeen.

Mikäli hanke onnistuu, voidaan torakoita hyödyntää laaja-alaisesti esimerkiksi onnettomuusalueilla ja kriisipesäkkeissä. Keksinnön avulla säästettäisiin myös huomattavasti taloudellisissa kustannuksissa. Torakka pystyy elämään ilman ruokaa yli kolme kuukautta ja ilman päätä peräti 40 tuntia.

Kerroimme taannoin, että maailmassa käytetään vuosittain 540 miljoonaa dollaria, eli 414 miljoonaa euroa torakkayhdyskuntien tuhoamiseen. Yleensä torakat kuitenkin kestävät niitä vastaan käytettyjä torjunta-aineita hyvin, ja myrkyistä saattaa olla huomattavasti enemmän haittaa ihmisille.

Toisin sanoen torakkataistelu on turhaa. Torakoita on aina ollut ja tulee aina olemaan. Ihmisten on hyväksyttävä nämä inhottavat pikkueläimet osaksi elämää tai opittava jopa hyödyntämään niitä. Ne seuraavat meitä kaikkialle – jopa avaruuteen.

Hyönteismaailma-nettisivun mukaan Suomen luonnossa esiintyy kaksi torakkalajia, lapintorakka ja metsätorakka. Torakoita tunnetaan peräti 3.500 lajia, joista yli 10 lajia elää ihmisten keskuudessa. Suomen yleisin asuntotorakka on russakka eli saksantorakka.