7 minuutin ihme – japanilainen junasiivooja nopea kuin luotijuna

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Julkisten kulkuneuvojen siivojien tehtävä ei ole helppo. Siistijöiden täytyy siivota matkustajien jättämät liat ja roskat ahtaissa olosuhteissa ja toisinaan jopa epäinhimillisen nopealla aikataululla. Nyt näemme malliesimerkin Japanista.

Videolla esitellään paikallisen siivousryhmän suorittama luotijunan siistiminen. Japanin suurnopeusjunaverkko Shinkansenin kulkuneuvoja putsaava ryhmä tekee niin upeaa jälkeä, että matkustajat pääsevät aina puhtaaseen junaan matkustamaan.

YouTube
YouTube

Onneksi matkustajat keräävät itse suurimman osan roskistaan jokaisen reissun päätteeksi, mutta tämä ei kuitenkaan riitä puhtauteen. Siivousryhmälle jää pysähdyksen aikana vain seitsemän minuuttia aikaa junavaunun siivoamiselle ja yksi henkilö vastaa noin sadan paikan putsaamisesta.

Juoksujalkaa tapahtuva siistiminen alkaa roskien keräämisellä, jonka jälkeen puhdistetaan istuimet. Lopulta siivooja hakee lastan, jonka avulla hän siistii myös kulkuneuvon lattiat. Sen jälkeen tarkastetaan, että tuolit ovat oikeassa asennossa ja matkatavaratilat tyhjänä. Harva ihminen muistaa, kuinka tärkeää työtä siivoojat ympärillämme tekee. Jokainen voisikin kiittää esimerkiksi oman työpaikkansa tai oppilaitoksen siistijää henkilökohtaisesti hänet kohdatessaan.