Elokuva-arvostelussa The Amazing Spider-Man 2

Elokuvat · Tim Isokivi

Fanien inhoaman kolmannen Sam Raimin ohjaaman Spider-Man -elokuvan jälkeen tuotantoyhtiö Sony päätti aloittaa Hämähäkkimiehen valkokangasseikkailut puhtaalta pöydältä. Tuloksena oli Andrew Garfieldin tähdittämä The Amazing Spider-Man, jonka saama vastaanotto oli ristiriitainen. Elokuva oli kuitenkin menestys, joten uutiset jatko-osasta tuskin yllättivät ketään.

Hämähäkkimies Peter Parker (Andrew Garfield) tasapainottelee arkielämänsä ja kaksoisidentiteettinsä välillä, eikä aikaa meinaa aina löytyä kummallekin osa-alueelle. Ongelmat lisääntyvät, kun jo valmiiksi monimutkaisiin kuvioihin astuvat Hämähäkkimiestä lähes sairaalloisesti ihaileva yksinäinen sähköteknikko Max Dillon (Jamies Foxx) ja Peterin vanha lapsuudenkaveri, Oscorp-yhtiön perivä Harry Osborn. Pian kaupunkia riivaavat uudet, voimakkaat pahikset. Spider-Manin täytyy jälleen kerran suojella viattomia sivullisia, omia rakkaitaan ja itseään.

The Amazing Spider-Man 2 toimii heti ensiminuuteilla huomattavasti edeltäjäänsä paremmin. Hämähäkkimiehen syntytarina on jälleen kerran kerrottu pois tieltä, ja seittisankari pääsee hyppäämään uusiin seikkailuihin. Uusi elokuva tuntuu aikaisempaa osaa huomattavasti kevyemmältä ja huumoripitoisemmalta. Batman-tyylinen Hämähäkkimiehelle sopimaton ylenpalttinen synkistely loistaa onneksi suurimmalta osin poissaolollaan. Andrew Garfieldin Spider-Man on vihdoinkin se pahiksille virnuileva vääräleuka, jota sarjakuvien ystävät ovat rakastaneet jo vuosikymmenten ajan.

Positiivista The Amazing-Spider Man 2 -elokuvassa on myös Peter Parkerin ja Emma Stonen esittämän Gwen Stacyn välinen kemia. Tässä supersankarielokuvassa päähenkilön romanttiset kuviot eivät tunnu väkinäiseltä pakkopullalta, vaan kaksikon välisiä kohtauksia katsoisi mieluusti jopa enemmän. Asiaan vaikuttanee Andrew Garfieldin ja Emma Stonen tosielämän suhteen lisäksi se, ettei nuoren rakkauden kuvaaminen ole ohjaaja Marc Webbille varsinaisesti mitään uutta. Hän ohjasi vuonna 2009 ensi-iltansa saaneen (500) Days of Summer -draamakomedian.

The Amazing Spider-Man uhkaa valitettavasti painua hieman kasaan loppupuolella. Reilusti yli kaksituntinen elokuva on ahdettu liiankin täyteen faneille suunnattuja viittauksia sarjakuvista tuttuihin hahmoihin ja juonikuvioihin. Välillä elokuva on vaarassa muuttua sekavaksi sotkuksi, ja etenkin dramaattiseksi tarkoitettu loppu tuntuu oudon hätiköidysti toteutetulta. Rakenteellisista heikkouksista ja liian tutunoloisesta juonikuviostaan huolimatta The Amazing Spider-Man tarjoaa positiivista seikkailua kevätaurinkoa pakeneville supersankaritarinoiden ystäville. Jatkoa tulee seuraamaan tälläkin kertaa – vähintään kolmen elokuvan verran.

Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, fantasia, 3DLevittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures ABOhjaaja: Marc WebbPääosissa: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan, Sally Field, Paul Giamatti, Denis Leary, Martin SheenEnsi-ilta: 25.4.2014Kesto: 2h 22 minIkäraja: 12

Pisteet 3/5