Kärsitkö ruoka-aineallergiasta? Muista nämä asiat matkoilla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Erikoisruokavalioita noudattavien elämä saattaa joskus olla haasteellista tasapainoilemista, kun ravintoloiden listoja joutuu aina muokkaamaan ja sopivia ruokaloita etsimään. Matkoilla tilanne osoittautuu yleensä entistäkin kinkkisemmäksi, kun paikat ovat vieraita ja kulttuuri erilainen.

Ennen matkaa kannattaakin ottaa selvää matkakohteen ravintolatarjonnasta ja paikallisista ruokaherkuista. Monipuolisia ruokia löytää esimerkiksi Etelä-Afrikasta, Perusta tai Mongoliasta, mutta eri asia on, tarjoaako kohde juuri erikoisruokavaliolle sopivia ateriakokonaisuuksia. Allergikon ruokamatkailu onkin huomattavasti kaikkiruokaista haasteellisempaa.

Yksi hyvä vinkki on varata minikeittiöllä varustettu hotellihuone, jolloin ateriat voi valmistaa tarpeen vaatiessa itse. Mikäli ei tahdo syödä ravintoloissa samoja ruokia koko loman ajan, kannattaa tehdä ekskursio paikalliseen ruokakauppaan tai torille. Ravintoloissa syödessä tulee olla hyvin perillä eri aterioiden ainesosista, sillä yleensä muista kuin uskonnollisista tai eettisistä syistä johtuvat erikoisruokavaliot ja allergiat saattavat olla jopa hengenvaarallisia.

Myös kansainvälisissä pikaruokaketjuissa saattaa olla samannimisiä annoksia kuin Suomessa, mutta valmistusaineet voivat erota kotimaisista huomattavasti. Jo lentomatkalla kannattaa varmuuden vuoksi muistuttaa ohi kävelevää lentoemäntää erikoisruokavalioateriasta, vaikka yleensä varausvaiheessa ilmoitettu allergia tiedetään lentokoneen keittiössä. Listan Huffingon Postille kokosi matkailutoimittaja Rita Anya Nara.