Avara luonto jäi toiseksi – leijonan henkeäsalpaava saalistusloikka videolle

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Mikä on se tuuheaharjainen ja kullanruskea eläin, joka arvovaltaisesti seuraa savannia tai löhöää varjossa? Leijonat edustavat kissapetoja parhaimmillaan, sillä niiden jylhästä olemuksesta huolimatta vietti mukailee tavallista kotikissaa – tosin hurjasti suuremmalla skaalalla.

YouTube
YouTube

Leijonien ravintoa ovat kaikki elinympäristön kaviolliset tai sorkalliset eläimet. Urosleijona syö päivässä noin seitsemän kiloa lihaa, kun naaraille riittää ”vain” viisi kiloa. Silti laumassa riittää tekemistä nälkäisten kitojen ruokittavaksi, ja yleensä ruoan hankkiminen jää naarasleijonien vastuulle. Leijonat eivät kuitenkaan saalista yksin, kuten muut kissaeläimet, vaan ne käyttävät hyödykseen nerokasta ryhmätyöskentelyä.

Verkkoon on nyt julkaistu julmetun upea video hypyn aikana saalistavasta leijonasta. Etelä-Afrikassa kuvatulla videolla nähdään, kuinka kaksi antilooppia juoksee suoraan väijyviä leijonia päin. Saalistuspaikkana on jyrkänne. Lopulta antilooppi päättää hypätä alas jyrkänteeltä, mutta notkea kissapeto loikkaa yllättäen perässä, ja saavuttaa saaliinsa ilmalennon aikana paiskaten sen lopulta tassuillaan päistikkaa maahan.

Leijonien fysiikka on luotu saaliseläimen kimppuun loikkaamiseen, mikä on osaltaan syynä onnistuneeseen metsästykseen. Wikipedia kertoo, että leijona on tiettävästi hypännyt joskus jopa 4,5 metrin korkeuteen saalistusviettinsä voimalla. Videon kuvannut Jone Flick kuvaili tilannetta Daily Mailille ikimuistoiseksi. Hän on työskennellyt Afrikan pusikoissa kuusi vuotta, ja tämä ilmalento on upeinta, mitä hän on koskaan nähnyt tai kuvannut. Videon lopussa vielä näytetään, kuinka ahkerat leijonat raahaavat ansaitun aterian takaisin jyrkänteen päälle.