Nerokas kikka kertolaskuihin – tulos viivoja piirtämällä!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kouluissa aloitetaan kertolaskujen harjoittelu jo ala-asteella, sillä päässälaskutaidosta on hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla. Kaikille on tuttua opetella kertotauluja ulkoa, mutta suurempien lukujen kertolaskuja on hieman hankalampaa laskea ilman taskulaskinta tai kynää ja paperia.

YouTube
YouTube

Nyt verkkovideolla esitellään nerokas keino, kuinka kertolaskuja voi laskea viivoja piirtämällä. Ideana on piirtää paperille jokaista laskussa olevaa numeroa vastaava viivarivi, ja linjojen risteämiskohtien määrät osoittavat laskutoimituksen vastauksen. Keinon esittelee matemaatikko Presh Talwalkar.

Videolla esiteltyjä viivalaskuja on kerrottu käytettävän japanilaisten oppilaiden keskuudessa. Laskutoimitusten piirtäminen saattaa olla aluksi hankalaa, mutta muutaman esimerkin jälkeen keinon ymmärtää helposti. Kertotaulujen opetteleminen aloitetaan nykyisin peruskoulun toisella tai kolmannella luokalla.