Tähänkö on tultu? Lastenohjelma patistaa ipanoita pihalle

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme hiljattain tutkimuksesta, jonka mukaan älylaitteet ovat korvanneet lelut lähes joka aspektilla. Kaukana ovat ajat, jolloin ulkona leikittiin käpylehmillä ja veistettiin kaarnalaivoja. Entisaikaan lapset viettivät kevätpäiviä pihoilla puroja tehden ja kuusenkerkkiä maistellen. Nykyisin istutaan nenä kiinni älylaitteen ruudussa.

Yhdysvaltalainen lastenohjelma Seesamtie on nyt patistellut katsojiaan panemaan nenänsä ulkoilmaan sen sijaan, että pikkuväki tuijottelisi pelkästään tietokoneen tai älylaitteen ruutua. Jaksossa nähty laulu saa ihmiset ravistelemaan päätään – onko teknologiariippuvuus mennyt jo niin pitkälle, että aikansa suosituin lastenohjelma joutuu puuttumaan asiaan?

YouTube
YouTube

Kerroimme taannoin vauvojen sitteristä, jossa on oma teline iPadille ja yhä pienemmät lapset viihdyttävät itseään tekniikan turvin. Älylaitteet ovat korvanneet sarjakuvat, toimintahahmot, nuket, vesipyssyt ja lautapelit. Taannoin julkaistussa kyselyssä 60 prosenttia vanhemmista kertoi, että heidän lapsensa leikkivät tableteilla tai älypuhelimilla usein. Puolestaan 38 prosenttia myönsi, että älylaitteilla leikitään todella usein. Huolestuttavaa oli se, että 10 prosenttia vanhemmista mieltää älylaitteet lelujen veroiseksi viihdykkeeksi.

Kuten olemme ennenkin maininneet, niin toisten mielestä on luonnollista, että lapset sopeutuvat uuteen teknologiaan ja oppivat käyttämään välineistöä jo pienestä pitäen. Toiset vanhemmat antaisivat lapsensa mielummin tutustua ympäristöön ja leikkiä perheenjäsenten tai oikeiden ystävien kanssa vaikkapa perinteistä x-hippaa.