Sukeltajan kauhun hetket videolle – suuri valkohai yritti päästä maistamaan?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kaikki muistavat 1980-luvun kauhuelokuvasarjan nimeltään Tappajahai. Elokuvan pääosaan nousi ihmisiä julmasti raateleva valkohai. Todellisuudessa 75 prosenttia ihmisistä selviää valkohain hyökkäyksestä hengissä. Silti laji kylvää kauhua jo pelkästään massiivisella koollaan, koska kyseessä on maailman suurin petokala.

YouTube
YouTube

Nyt verkkoon on julkaistu dramaattinen video sukeltajan kohtaamasta valkohaista. Jimmy Roseman oli ollut sukeltamassa Floridan Bethel Shoalsin ympäristössä, kun hän yhtäkkiä huomasi aivan vierestään uineen valkohain. Miehellä oli mukanaan harppuuna ja GoPro-kamera. Hai näytti videon perusteella olevan aavistuksen verran kiinnostunut miehestä, mutta ui kuitenkin pois.

Wikipedia muistuttaa, että vaikka useimmat ihmiset pitävät valkohaita äkkipikaisena saalistajana, todellisuudessa valkohait ovat saalistaessaan hyvin valikoivia ja voivat seurata saaliikseen valitsemaansa eläintä jopa kahden tunnin ajan. Tutkimusten perusteella hait eivät itse asiassa pidä ihmislihan mausta ja hait eivät muutenkaan pidä ihmisestä, koska olemme liian luisia.