Shokkiväite! Stairway to Heaven onkin plagiaatti? Vertaa itse

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Brittiläinen rock-yhtye Led Zeppelin lukeutuu maailmanhistorian menestyneimpien yhtyeiden joukkoon. Led Zeppelinin tunnetuin kappale on varmasti Stairway to Heaven, joka tunnetaan upeista kitarasooloistaan. Nyt kappaleesta on esitetty hurjia väitteitä.

YouTube
YouTube

Bloombergin Businessweek-julkaisu uutisoi, että Spirit-niminen yhtye väittää Stairway to Heavenin alussa kuultavaa kitarasooloa omaan tuotantoonsa verrattavaksi. Spiritin edustajien mukaan kappaleen soolo on hyvin samanlainen kuin yhtyeen Taurus-kappaleessa kuultava pätkä. Spirit julkaisi kappaleen vuonna 1968 ilmestyneellä esikoislevyllään, kun taas Led Zeppelinin Stairway to Heaven julkaistiin yhtyeen neljännellä levyllä vuonna 1971.

Led Zeppelin on mitä todennäköisimmin kuullut Spiritin Taurus-kappaleen, sillä yhtye toimi Spiritin lämppärinä vuonna 1968. Taurus-kappaleen tekijä Randy California kommentoi kappaleiden samankaltaisuutta jo vuonna 1997, mutta silloin asiassa ei ryhdytty oikeustoimiin. Nyt Spirit-yhtyeen jäseniin kuulunut Mark Andes on ryhtynyt toimiin saadakseen sittemmin jo menehtyneelle Randy Californialle tunnustusta yhtenä kuuluisan kappaleen tekijänä.

Led Zeppelin on julkaisemassa kesäkuussa kappaleistaan uudelleenmasteroituja deluxe-versioita. Spiritin edustajat pyrkivät estämään tämän julkaisun, ellei Californialle myönnetä tunnustusta Stairway to Heaven -kappaleesta. Warner Music -levy-yhtiö on kertonut, etteivät he tai Led Zeppelin tule kommentoimaan vireillä olevaa oikeusjuttua.