Edward Snowden sarjakuvasankariksi – tunnistatko sankarin?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:lle ja kansalliselle turvallisuuspalvelu NSA:lle työskennellyt kolmekymppinen Edward Snowden kuvastaa monen mielestä tämän ajan supersankaria, sillä harva uskaltaa paljastaa Yhdysvaltojen kyseenalaisia vakoilutoimia koko maailman tietoisuuteen. Snowden uskalsi.

YouTube
YouTube

Snowdenille on tehtiin äskettäin oma toimintafiguuri, Whistle Blower Edward Snowden. 30-senttisellä nukella on päällään teknikolle sopivat vaatteet ja käsissään kannettava tietokone. Nyt miehen nimissä on luotu kokonainen sarjakuvakirja, ja piirtäjä Valerie D’Orazio kertoo tarinan pohjalla olevan miehen tosi elämä.

Snowden on myös itse innokas sarjakuvien lukija. Edward Snowden on muun muassa paljastanut, että Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu on urkkinut tavallisten ihmisten puhelutietoja, salakuunnellut Venäjä presidentti Dmitri Medvedevin puhelinta ja vakoillut miljoonia kiinalaisten tekstiviestejä.

Vaikka Edward Snowdenia koskevat uutiset voisivat olla laaja-alaisesti salamyhkäisiä toimia paljastavia, keskittyvät ne etenkin Yhdysvalloissa turhan usein miehen mollaamiseen tai häntä toissijaisesti koskeviin asioihin.

Esimerkkinä mainittakoon miehen mieltymys naiseksi pukeutumiseen. Silti Edward Snowden edustaa monen mielestä kansalaisten oikeuksien puolesta puhuvaa tahoa, joka on julkisesti kyseenalaistanut Yhdysvaltojen tietojenkeruutoimet.