Uusi ihmelaite kertoo tuotteiden koostumuksen – taskukokoinen spektrometri

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tiedätkö, kuinka huonekasvisi voivat? Oletko varma, että ostit kaupasta makeimmat omenat? Kuinka monta kaloria tekemässäsi smoothiessa on? Nyt näihin kaikkiin kysymyksiin voi saada vastauksen nerokkaalla keksinnöllä, joka on nimeltään SCiO.

YouTube
YouTube

Älypuhelimen kanssa yhteistyössä toimiva minikokoinen spektrometri mittaa tuotteiden kemiallisen koostumuksen ja lähettää tiedot puhelimen ruudulle. Uskomattomalta kuulostava laite mittaa kappaleen koostumuksen, oli sitten kyse avokadosta, vesimelonista tai vaikkapa omenapuun lehdestä.

Laitteen avulla voi mitata ja tutkia kaikkea. Pienen vekottimen keksimiseen on käytetty kolme vuotta ja tuhansia insinöörivoimin aherrettuja tunteja. SCiO mittaa ruokien, lääkkeiden, rahan, eläinten ja vaikka kosmetiikan kemiallisen sisällön. Jokainen laitteella tehty skannaus tallennetaan suureen maailman materian käsittävään tietopankkiin. Vielä ei ole tiedossa koska SCiO on tulossa myyntiin.