Pioneerifestivaaleilla päräytellään ja bailataan – Kymenlaakson komein kyläjuhla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kaakkois-Suomessa Korialla on rokattu vuosikymmenten ajan erilaisten festivaalien merkeissä. Koska Kymijoen seutu tunnetaan uutterista tapahtumaorganisaattoreistaan, on alueella järjestetty jo viiden vuoden ajan suosittua rokkitapahtumaa Pioneerifestivaalia. Festarit järjestetään jälleen 12. heinäkuuta.

Yli 20 vuotta festivaaleja Suomessa järjestänyt Jyrki ”Iipu” Heinola myöntää, että suomalainen tapahtumakulttuuri on muuttunut roimasti vuosien saatossa.

– Festivaalijärjestäminen on nykyisin paljon vittumaisempaa, koska lupia tarvitaan enemmän, ja hinnat on noussut ihan kaikessa bändejä myöten. Ei tällä bisneksellä rikastumaan pääse, Iipu tokaisee.

Kiireinen mies tavoitettiin töiden parista, mutta hän ehti samalla kehaisemaan, että vaikka suomalaiset käyvät nykyisin viime vuosia vähemmän festivaaleilla, on esimerkiksi hänen toisen tapahtumansa, Rakuunarockin, liput lähes loppuunmyyty ennakkoon.

– Olen Pioneerifestivaalin lisäksi mukana Kuopion RockCockissa heinäkuun lopulla ja Rakuunarockissa 18. – 19. heinäkuuta. Tarkoituksena on kuitenkin jäädä pikkuhiljaa eläkkeelle näistä hommista, koska kaikki on nykyisin paljon hankalempaa.

Festariveteraani arvelee, että ihmiset eivät käy yhtä paljoa festareilla tiukan taloustilanteen vuoksi. Hänen meriittinä on pitää lippujen hinnat niin alhaisina, että väkeä saataisiin sopivasti ja kaikilla on mahdollisuus nähdä yhtyeitä. Paikalla on vuosittain noin 2.000 kävijää.

– Pioneerifestivaali on enemmän sellainen pieni ja aurinkoinen kyläjuhla, jonne saapuu väkeä muualtakin kuin Kymenlaaksosta. Kyllä sen aina festivaaleilla huomaa, että tapahtuman järjestäminen on kannattanut ja väki nauttii. Byrokratia on kuitenkin todella hankalaa ja ensi vuonna tapahtumista vastaa kokonaan Kalle Keskisen pyörittämä Loud n’ Live Promotions Oy.

Vanhan kasarmialueen kauniissa maastossa järjestettävä Pioneerifestivaali saattaa lauteille vuosittain suomalaisia eturivin yhtyeitä. Tänä vuonna yleisön eteen nousevat esimerkiksi kaikkien tuntema Apulanta, Lemin omat pojat Stam1na, rankempaa huumoria tarjoileva Turmion Kätilöt ja Lappeenrannan lahja maailmalle, eli Kotiteollisuus.

Esiintyjien joukossa on myös maailmanmainetta parhaillaan keräävä kasarihenkinen rokkipoppoo Santa Cruz. Sen sijaan Sanni ja Kaija Koo ovat saaneet kunnian edustaa festivaalien naiskauneutta. Lavalla nähdään myös Sonata Arctica, Aarne Tenkanen, Poisonblack, JVG, Viikate, Bat & Ryyd, Julian Rock ja Klamydia. Korian Pioneeripuisto sijaitsee kymmenen minuutin ajomatkan päästä Kouvolan keskustasta, Kymijoen rannalla.