Suomessako omituiset alkoholilait? Näin hulluja ne ovat Yhdysvalloissa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Monet naureskelevat suomalaisille alkoholin juomiseen liittyvillä säännöille ja lakipykälille. Vaikka muuallakin Euroopassa on samankaltaisia asetuksia päihteisiin liittyen, lienee Suomi maista ainoa, jossa jokaista pykälää noudatetaan orjallisesti ja suurennuslasin läpi tiiraillen.

Yhdysvalloissa on jokaisella osavaltiolla omat säädöksensä alkoholilaista. Elite Daily on nyt listannut heidän mielestään järjettömimmät alkoholiin liittyvät lait Yhdysvalloissa. Osa pykälistä on tosin samanlaisia kuin kotimaassamme Suomessa.

Kuinka hullunkuriselta kuulostaa esimerkiksi se, että Ohiossa on kielletty saattamasta kaloja humalaan. Yhdysvalloissa on myös poikkeuksellista, että Tennesseessä ei myydä vahvoja alkoholijuomia ja lantrinkeja samoissa kaupoissa – tosin tämä malli ei kuulosta suomalaisen korvaan kovinkaan oudolta, koska meillä on aina ollut Alko ja muut kaupat.

Iowassa ei saa jättää pankkikorttia tiskille ja maksaa illan tarjoiluja vasta kotiinlähdön aikaan. Tämä on mahdollista muualla Yhdysvalloissa. Alaskassa on paljon villieläimiä ja siellä on laissa erikseen asetettu, että hirviä ei saa juottaa humalaan. Massachusettsissa ei puolestaa ole laillista järjestää Happy Hour -tunteja. Suomessa pelkästään alennustuntien mainostaminen on kiellettyä.

Coloradossa on laitonta ratsastaa hevosella humalassa. Suomessa on samankaltainen laki polkupyöräilyyn ja hevosajeluun liittyen, ja maassamme kielletään molemmilla juopuneena ajaminen. Teksasissa on laki, jonka mukaan maassa ei saa nauttia alkoholia seisten kuin kolmen huikan verran. Lousianassa puolestaan saa vapaasti liikkua baarista toiseen alkoholijuoman kanssa, mutta sanktiota tulee, jos juoma on lasiastiassa. Suomessa ei alkoholijuoman kanssa saa mennä vessaan tai savukekoppiin.

Pennsylvaniassa on juoma-automaatteja, joista voi ostaa viiniä. Automaatit on kuitenkin varustettu alkometrillä, jonne puhaltamalla tulee todistaa, että ei ole humalassa ja voi ostaa pullonsa. Oklahomassa on laissa erikseen määritelty puolestaan se, että kaikki yli neljä prosenttia alkoholia sisältävät oluet tulee tarjoilla huoneenlämpöisenä.

Etelä-Carolinassa ja Kentuckyssa on kiellettyä nauttia alkoholia äänestyspäivinä. Missourin laki kieltää sen sijaan lääkkeiden ja huumeiden sekoittamisen alkoholijuomiin. Pohjois-Dakotassa on kielletty kaikki alkoholijuomiin liittyvät tarjoukset ja alennukset. Tämä on kiellettyä myös Suomessa. Nebraskan laki kieltää asiakkaiden vehtaamisen baarimikkojen kanssa. Entäpä Floridassa? Siellä laki sallii armeijan palveluksessa oleville, että he saavat tuoda maahan 3,8 litraa alkoholia verottomana. Nämä lait kuulostavat siis muiden korvissa hulluilta, vaikka näistäkin suurin osa on suomalaisille arkipäivää.