Elämä on maailman suurin motivaattori – ei saa luovuttaa

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kävele peilin eteen, katso itseäsi silmiin ja sano: ”Sinä olet minä ja minä olen paras”. Itseensä uskominen lähtee liikkeelle sen perusasian myöntämisestä, että kukaan muu ei voi tehdä sinusta parempaa tai onnistuneempaa versiota kuin sinä itse. Liiallinen nöyryys, vähättely ja itsensä aliarvioiminen saattaa pitkässä juoksussa muutaa itsetunnon käsitystä turmiolliseksi.

Elämä itsessään on loputon motivaation lähde. Erilaiset elämäntapavalmentajat ja kouluttajat pyrkivät opettamaan ihmisiä parempaan elämään. Tosi asiassa kenenkään elämä ei parane kurssien tai koulutusten avulla ellei ihmiseltä löydy halua tarttua elämänsä ohjaksiin. On vaikea opetella ratsastamaan ilman hevosta – tai elämään ilman elämänhalua. Onneksi meillä kaikilla on jonkinlainen elämä ja siitä voi tehdä myös paremman.

Elämän ei tarvitse olla erikoista tai tietyllä kaavalla etenevää. Oli sitten yrittäjä, työtön tai kotiäiti, voi jokainen mennä elämässään eteenpäin ja saavuttaa unelmiaan. Jos nykytilanne ärsyttää, niin muuta se. Moni meistä tuntee ihmisiä, jotka valittavat rahatilannettaan, parisuhdettaan, työuraansa, säätä, ylipainoaan tai vaikkapa huonoa painojälkeä aamun sanomalehdessä. Miksi valittaa asioista, jotka voi myös muuttaa? On olemassa ajatus, että jokainen voi muuttaa elämässään ne asiat paremmaksi, jotka aiheuttavat mielipahaa ja ärsytystä. Mikäli asioita ei pysty muuttamaan, ei niiden takia kannata murehtia.

Luovuttaminen ei kuulu menestyjän sanavarastoon. Elämänhalun ja sitä myötä avautuvan motivaation voi löytää yksinkertaisesti siten, että ei luovuta. Ensinnäkin jo se, että on olemassa tässä ja nyt kertoo, että on myös elossa. Tämähän on mahtava juttu, koska jokainen verta pumppaava suoni yhdessä kehossa on luotu vain tätä yhtä ihmistä varten. Ei ole kahta samanlaista ihmistä, ja jokainen meistä on ainutlaatuinen – meillä jokaisella on aika uniikki aarre, vai mitä?

Ihminen voi saavuttaa kaiken haluamansa, mikäli unelmat ja tavoitteet asettuvat realistiselle tasolle. Esimerkkinä voi pitää omalla mittarillaan menestyneitä ihmisiä – ei kuitenkaan kannata sortua matkimiseen, sillä tällöin kadottaa sen tärkeimmän aarteen ja motivaation lähteen, eli itsensä. Olipa sitten unelmana oma talo tai painon pudottaminen, kannattaa asian tavoitteleminen aloittaa jo tänään. Pankki saattaa antaa oivia neuvoja asunnon hankkimiseen tai puntarin lukema pudota yllättävän nopeasti. Jos nämä asiat eivät tapahdu, siinä vasta onkin aiheitta motivaatiolle ja muutokselle. Kunhan ei vain luovuta. Onnistuminen on kiinni elämänhalusta, sen myötä saavutetusta motivaatiosta ja määrätietoisuudesta. Kuten Tapio Rautavaara lauloi: ”Elämä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa”.