Facebookiin uusi ominaisuus: Varoittaa käyttäjää parodiauutisista

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Internetin satiirisivustot, kuten yhdysvaltalainen The Onion ja suomalainen Lehti, onnistuvat toisinaan höynäyttämään hyväuskoisia ihmisiä internetissä. Joskus parodiauutiset leviävät esimerkiksi Facebookissa niiden ihmisten toimesta, jotka uskovat korkealentoisiakin huumoriartikkeleita todellisiksi uutisiksi.

Satiirisivustojen huumori perustuu pitkälti siihen, että parodiset artikkelit osuvat toisinaan valitettavankin lähelle todellisten uutisten sisältöä. Nyt Facebookiin on tulossa uusi ominaisuus, jonka ansiosta hyväuskoisimpien sosiaalisen median käyttäjien ei enää tarvitse tehdä itsestään naurunalaisia jakaessaan ilmiselviä huumoriuutisia seinällään.

BBC-sivuston mukaan Facebookin kokeilun alla oleva ominaisuus lisää [Satire]-ilmoituksen satiirisiin uutisiin johtaviin linkkeihin. Facebookin mukaan uudistus johtuu runsaasta käyttäjäpalautteesta niiden ihmisten taholta, jotka haluavat selkeän keinon tunnistaa huumoriuutiset todellisista uutisista.

Tapauksia, joissa ihmiset ovat erehtyneet luulemaan The Onionin artikkeleita todellisiksi uutisksi, on julkaistu esimerkiksi Literally Unbelievable-blogissa. Toisinaan satiiristen sivustojen lankaan menevät jopa kokonaiset lehdet. Esimerkiksi vuonna 2012 kiinalainen uutislehti nousi otsikoihin raportoituaan Pohjois-Korean Kim Jong-unin tulleen valituksi maailman seksikkäimmäksi mieheksi. Alkuperäisestä ”uutisesta” vastasi tietenkin The Onion.