Maailman väkiluku noin 12 miljardia vuonna 2100

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maapallolla elää tällä hetkellä 7,125 miljardia ihmistä. Suurin osa maapallon ihmisistä asuu Aasiassa ja Afrikassa. Luontoäiti on yrittänyt karsia ylikansoittuvia alueita erilaisilla luonnonmullistuksilla tai epidemioilla, mutta silti hurja ennustus laskee maapallon väkiluvun kasvavan 12 miljardiin vuoteen 2100 mennessä.

Liiallinen ihmisten määrä on sietämätöntä etenkin elinympäristön kantokyvylle. Maapallon luonnontalous ei yksinkertaisesti pysty vastaamaan väestönkasvun, lisääntyvän resurssien käyttämisen ja niiden aiheuttamien ympäristöongelmien uhkaan. Washingtonin yliopiston tutkijat ennustavat, että äärimmillään väkiluku voi nousta peräti 15,8 miljardiin ihmiseen vuosisadan vaihteeseen mennessä.

Varovaisin arvio kuitenkin laskee, että joissakin poikkeustapauksissa välkiluku saattaa pienentyä tulevaisuudessa takaisin kuuteen miljardiin. Lukemiin vaikuttavat syntyvyyden ja kuolleisuuden lisäksi maahanmuutto sekä ikääntyminen. Tutkijat ovat toiveikkaita siitä, että ihmiskunnan määrän kasvusta koituvat ongelmat saadaan myös ratkaistua, Wired vakuuttaa. Yksi hyvä keino olisi ehkäisyn tehostaminen.