Nirsoilijoihin kyllästynyt kokki pani lapun luukulle: ”Meitä ei voisi vähempää kiinnostaa!”

Ruoka · Terhi Piiroinen

On olemassa sanonta, että mistä tietää ihmisellä olevan jokin erityinen ruokavalio? Ei sitä tarvitsekaan tietää, sillä hän kyllä tekee asian yleensä selväksi kuuluvaan ääneen. Aitojen allergikkojen lisäksi mukaan mahtuu myös ihmisiä, jotka ovat turvautuneet erikoisruokavalioon tietyn aatteen tai muoti-ilmiön takia.

Nämä henkilöt ovat ravintoloitsijoiden painajaisia.

– Anteeksi, saisinko annokseni viljattomana ja ilman sokeria, sipulia sekä korianteria. Voisiko homejuuston vaihtaa cheddariin? Tahtoisin myös salaattini luomuna ja jälkiruokakahvini vastapaahdettuna, saattaa asiakas ladella ravintolapöydässä.

Reddit
Reddit

Toki rahoille tulee saada vastinetta, mutta vaativan asiakkaan kannattaa ensin tarkastaa, olisiko kaupungissa jo valmiina hänen vaatimuksilleen ja ruokavaliolleen omistautuvaa ravintolaa, ennen kuin parkkeeraa takapuolensa ensimmäiseen kadun varrella näkyvään ruokalaan. Tätä mieltä on ainakin sanfranciscolainen yrittäjä, joka sai tarpeekseen nirsoista asiakkaista.

SO-niminen ravintola pani lapun ovelle keskellä viikkoa, koska kokki James Chu sai tarpeekseen ylitietoisista asiakkaistaan, jotka eivät tyytyneet mihinkään menussa olleeseen annokseen. Hän oli joutunut muun muassa sanaharkkaan pariskunnan kanssa, joka valitti ruoan olleen liian maustettua. Niinpä ovelle ripustettiin lappu.

– Ravintola suljettu asiakkaiden takia. Kyllä, käytämme natriumglutamaattia, emme usko luomuruokaan ja meitä ei voisi vähempää kiinnostaa gluteeniton ruokavalio.

Ravintola avasi ovensa seuraavana päivänä, mutta oveen oli kiinnitetty uusi lappu, jossa hankalia asiakkaita kehoitettiin menemään muualle syömään. Syöminen on ihmisen perustarve, mutta osa henkilöistä tekee ruoan nauttimisesta haastellisempaa omien valintojensa takia. Allergiset yleensä tietävät, missä ja mitä heidän kannattaa syödä ilman, että asiasta nousisi sen suurempaa numeroa. Vaihtoehtoja riittää varmasti.