Sarkastiset ihmiset muita älykkäämpiä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ivallisesti ja ironian lailla kaikuva sarkasmi on yleensä nokkelaa, mutta samaan aikaan sen avulla voi ilmaista suurtakin mielipahaa tai arvostelua. Sarkasmin ymmärtäminen vaatii aivojen kolmea eri osaa, ja tämä tuottaa vaikeuksia joillekin henkilöille. Kaikki eivät siis ymmärrä sarkasmia.

Sarkasmin käyttö on suosittua etenkin amerikkalaisissa sitcom-sarjoissa, joissa henkilöitä ei loukata suoraan, mutta sivalletaan sanallisella sarkasmilla. Kalifornian yliopiston tutukijat toteuttivat aikoinaan tutkimuksen, jonka mukan esimerkiksi aivosairauksista kärsivillä on vaikeuksia ymmärtää sarkastisia viestejä. Tällaisia ovat muun muassa dementikot.

Sarkasmin käyttämiseen ja ymmärtämiseen tarvitaan useita ei aivojen osa-alueita, joista osa rekisteröi ihmisen äänensävyn, osa varsinaisen viestin ja lisäksi tarvitaan aivoja ymmärtämään viestin vastakohtainen tai loukkaava merkitys. Sarkasmin käyttö auttaa ihmisen aivojen luovuuden harjoittelua, ja jopa lapset ovat kykeneväisiä ymmärtämään sarkasmia. Yleensä sarkasmia käyttävät ovat keskimääräistä älykkäämpiä, Smithsonian-julkaisu raportoi.