NASA julkisti avaruuden ääniä – tältä siellä kuulostaa!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Osa kuvittelee, että avaruudessa ei kuulu mitään ääniä. Toiset taas kuvittelevat, että avaruus on täynnä kohinaa. Olemme kertoneet, miltä esimerkiksi kuulostaa ISS-avaruusasemalla. Aseman äänimaailma muistuttaa hyvin paljon lentokoneessa kuultavaa hurinaa.

Nyt NASA on julkaissut Soundcloud-palvelussa ääninäytteitä, joissa kuullaan avaruuden ääniä. Mukana on Sputnikin piippausääniä, mutta myös legendaarisia radioviestejä. Mielenkiintoisin ääni lienee kuitenkin avaruudessa leijuva piipitys, jonka radioaaltomainen kaiku muistuttaa etäisesti valaiden kommunikointia.

Myös vuodesta 1977 lähtien matkaa taittaneen Voyager -avaruusluotaimen nauhoittamat ääninäytteet kiehtovat kuuntelijaansa, ja todistavat, että avaruudessa on mielenkiintoinen äänimaailma. Kerroimme taannoin, että tiedemiehet miksasivat yli 13 miljardia vuotta vanhan äänen, jonka sanotaan olevan peräisin maailmankaikkeuden syntytapahtumasta. Alkuräjähdys kuulostaa maallikon korvaan pitkään soivalta bassolta, joka sopisi vaikkapa pidemmän musiikkikappaleen introksi. Äänistä voisi tehdä yhdessä kokonaisen kappaleen.