Some-avioehto yleistyy – sovitaan mitä netissä saa toisesta julkaista

Viihdeuutiset · Annika Kela

Ennen avioliittoa pariskunnilla on tapana sopia yhteisistä pelisäännöistä avioehtosopimuksella. Usein avioehtosopimuksessa sovitaan esimerkiksi siitä, miten varallisuus ja omaisuus jakautuu siinä tapauksessa jos pari päättää erota. Viime aikoina avioehtosopimukseen on alettu lisätä ehtoja koskien sosiaalista mediaa.

ABC News kertoo, että yhä useampi pariskunta on tehnyt avioehtosopimuksen koskien sosiaalista mediaa, jossa muun muassa sovitaan mitä osapuolet saavat julkaista netissä. Pariskunnat haluavat välttää turhia riitoja sopimalla etukäteen, mikä on sallittua verkossa ja mikä ei ole. Jotkut pariskunnat ovat menneet ehdoissa niin pitkälle, että he ovat määritelleet rahallisen rangaistuksen siitä, jos ehtoja rikotaan.

Sosiaalista mediaa koskevan avioehtosopimuksen mukaan kiellettyä on muun muassa julkaista toisesta osapuolesta nöyryyttäviä tai halventavia kommentteja. Osapuolet eivät saa julkaista toisistaan noloa materiaalia, eikä etenkään alastomuuteen liittyviä kuvia tai videoita. Monet ovat halunneet turvata selustansa siltä varalta, että avioliiton aikana tulee syntymään riitoja, jolloin houkutus tehdä jotain ilkivaltaa toiselle sosiaalisessa mediassa on suuri.

Mikäli pariskunta päätyisi katkeraan eroon, ei kummallakaan ole oikeutta julkaista toisesta mitään vahingoittavaa materiaalia verkossa. Sosiaaliseen mediaan liittyvät avioehdot ovat ymmärrettäviä, sillä nykyisin toiselle ihmiselle on mahdollista tehdä suurtakin hallaa verkon kautta. Pariskunnat ovat päättäneet toimia ja vaatineet säännöistä mustaa valkoisella avioehdon muodossa.