Parkkisakko tyrmistyttää Tampereella: ”Tarkoitus tehdä vain rahaa?”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime aikoina on käyty vilkasta julkista keskustelua yksityisestä pysäköinninvalvonnasta ja siitä täytyyko autoilijoiden maksaa yksityisen yrityksen määräämiä maksuja. Yrityksen täytyy nykyisin voida näyttää toteen auton kuljettaja, jotta se voisi periä maksua oikeusteitse.

Parhaillaan verkossa ihmetellään Tampereella kaupungin oman pysäköinninvalvonnan toimesta annettua perusteetonta parkkisakkoa, eli pysäköintivirhemaksua, josta nimimerkki Aksu Da Man julkaisi kuvan Twitterissä.

– Pysäköinninvalvonnan puhelinpalvelussa minulle sanottiin, että virhemaksu on annettu seuraavasta syystä: Olin laittanut pysäköintikiekkoon saapumisajaksi 07:30, vaikka kyseisen alueen kiekon käyttöaika alkaa vasta 08:00. Tästä syystä minun olisi pitänyt laittaa kiekkoon suoraan 08:00, kuvan julkaissut autoilija kertoo.

Liikenneministeriön päätös pysäköintikiekon käyttämisestä ei tunne tällaista tulkintaa, sillä päätöksen mukaan ajaksi tulee merkitä saapumista seuraava tasa- tai puolituntinen. Päätöksessä ei myöskään viitata millään tavalla kyseisen pysäköintialueen kiekon käytön aikatauluihin. Näin ollen pysäköintisakko on annettu perusteettomasti.

Turun hallinto-oikeus antoi viime vuonna ratkaisunsa vastaavassa asiassa. Siinä autoilija oli merkinnyt saapumisajaksi 08:30, vaikka kiekon käyttöaika alkoi 09:00. Autoilija sai parkkisakon, jota pysäköinninvalvonta ei kuitenkaan suostunut perumaan. Hallinto-oikeus vahvisti sakon olleen perusteeton. Tuomiosta on valitettu korkeimpaan oikeuteen.