Koulu antaa lasten peuhata vapaasti – kiusaaminen väheni heti

Viihdeuutiset · Annika Kela

Uudessa-Seelannissa sijaitseva Swansonin koulu on ottanut osaa yliopistolliseen tutkimukseen, jossa lapsille annetaan mahdollisuus kuluttaa energiansa parhaaksi katsomallaan tavalla välitunnilla ilman että koulu puuttuu asiaan.

YouTube
YouTube

Koulu on tietenkin asettanut joitain rajoja oppilailleen, mutta periaatteessa lapset saavat tehdä välitunnilla mitä haluavat. Jos lapset tahtovat kiipeillä puissa, pelleillä skeittilaudalla tai ajaa pyörillä kilpaa, on se nyt sallittua. Kun Swansonin koulun rehtori otti asian puheeksi oppilaiden vanhemmille, olivat he kauhuissaan. Vanhemmat olivat varmoja, että lapset loukkaavat itsensä välitunnilla.

Pitkien neuvotteluiden ja suostutteluiden päätteeksi vanhemmat suostuivat tutkimukseen. Koulun osallistuminen projektiin tulisi kestämään kokonaisen vuoden. Rehtori on ollut alusta alkaen sitä mieltä, että nykyvanhemmista on tullut liian varovaisia lastensa kanssa. Hänen mielestään lapsi oppii elämänsä tärkeimmät asiat itse kokeilemalla ja omia rajojaan testaten.

Joskus vanhemmilla on aivan liian suuri tarve estää lastaan saamasta ikäviä kokemuksia ja silloin lapselta jää tärkeitä asioita oppimatta. Tutkimus aloitettiin vuoden vaihteessa ja pian tuloksista saadaan mustaa valkoisella. Rehtori on kertonut, että tulokset alkoivat näkyä jo tutkimuksen alkuvaiheessa. Loukkaantumiset ja kiusaaminen väheni heti.

Lapset kuluttivat kaiken energiansa välitunnilla riehuessa ja oppitunneilla jaksettiin keskittyä entistä paremmin. Monen oppilaan arvosanat ovat parantuneet, kun tunneilla jaksetaan kuunnella opettajaa. Tutkimukseen on osallistunut muitakin kouluja ja tutkimustulokset julkaistaan loppuvuodesta.