Luonto pelastuu? Auringossa hajoava muovi keksittiin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Luonnon pahimpiin vihollisiin lukeutuu ihmisten käyttämä valtava muovimäärä, joka ei käytännässä koskaan katoa luonnosta. Sen sijaan muovivuoret kerääntyvät maailman meriin surmaamaan mereneläviä ja aiheuttaa poltettaessa syntyvien myrkkyjen lisäksi myös miljoonien lintujen kuoleman joka vuosi.

Taannoin Iso-Britannian rannikolle ajautui suurikokoinen kuollut valas, jonka vatsa oli pullollaan sen tappanutta muovia. Tulevaisuudessa tilanne voi olla hieman nykyistä valoisampi, jos tuore läpimurto onnistuu, Angewandte Chemie -verkkosivu uutisoi. Nyt tiedemiehet ovat nimittäin kehittäneet uudenlaisen auringossa hajoavan muovin.

Yhdysvalloissa Pohjois-Dakotan yliopiston tiedemiesten mukaan he ovat löytäneet yhdisteen, josta tehty muovi hajoaa auringonvalossa jopa kolmessa tunnissa. Uudenlaisessa hajoavassa muovissa on mukana myös hedelmäsokeria, joka saa aikaan materiaalin sulamisen nestemäiseksi, kun se joutuu alttiiksi ultraviolettivalolle. Sama materiaali voidaan kaiken lisäksi palauttaa takaisin muoviksi uudelleen ja uudelleen, joten kyseessä voi olla luonnon kannalta merkittävä läpimurto.