Näin Facebook valvoo elämääsi – paljastusvideo julkaistiin verkossa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihmiset jakavat itsestään varomattomasti yksityisiä tietoja Facebookissa. Sivusto on ollut vuosien ajan vakoiluhuhujen kohteena, ja huhut saivat lisää ilmaa siipiensä alle tietovuotaja Edward Snowdenin paljastettua, että tiedustelupalvelu NSA:lla on vapaa pääsy Facebookissa oleviin tietoihin.

Nyt YouTuben All Time Tens -kanava paljastaa kymmenen tapaa, joilla Facebook vakoilee käyttäjiään. Palvelu muun muassa seuraa ihmisten liikkeitä kartalla, sillä käyttäjät paljastavat sijaintinsa ”Lähellä olevat ystävä” -ominaisuuden avulla. Facebook myös kerää käyttäjistään tietoja muun muassa sen perusteella mitä he musiikkia he kuuntelevat ja millä verkkosivuilla he vierailevat.

Mikäli synkronoit puhelimesi yksityiseksi tarkoitetut yhteystiedot Facebookin kanssa, ne tallentuvat kaikki Facebookin servereille. Facebook tietää myös seksuaalisen suuntautumisesi, päihteiden käytön ja jopa mahdollisen raskautesi sekä muita yksityisasioitasi tykkäystesi perusteella.

Videolta ilmenee myös, että Facebook peukaloi vuonna 2012 lähes 700.000 käyttäjänsä uutissyötettä viikon ajan. Tällä tavoin sivusto onnistui manipuloimaan käyttäjien mielialaa negatiivisemmaksi ja positiivisemmaksi. Et siis ainoastaan anna Facebookin tarkkailla sinua George Orwellin 1984-romaanin Isoveljen tavoin, vaan saatat jopa antaa sen vaikuttaa omaan käytökseesi.