Lasten koulumatka vailla vertaa – itse tehdyllä köysiradalla kouluun

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kiinassa vuoren huipulla sijaitsevassa Yushan kylässä asuvat ihmiset kulkevat yhteisön ulkopuolelle köysiradan varassa. Käysirata on kyläläisten itse rakentama, eikä se kovin turvalliselta näytäkään. Rata on kilometrin pituinen ja sijaitsee kahden vuoren välissä 500 metrin korkeudessa.

YouTube
YouTube

Käysirata on kylässä asuvien 200 asukkaan ainoa matkustustapa kylästä pois. Jalkasin samaan matkaan menisi päivä, joten kylässä asuvien lasten koulunkäynti on mahdollistettu tämän kulkutavan ansiosta.

Kyläläiset tilasivat Euroopasta eräästä laskettelukeskuksesta vanhaa kaapelia ja tekivät siihen kiinnitettävän korin itse. Köysirataa operoi kylän päällikön poika, 35-vuotias Zhang Xinjian, joka on toiminut kyseisessä tehtävässä jo yli 15 vuotta. Hän kertoi, että vaarallisinta työssä on jokaviikkoinen kaapelin rasvaus. Köysirata on sen kotikutoisuudesta huolimatta toiminut moitteettomasti 1997 vuodesta lähtien.