Läpimurto: Apinoiden kieltä voidaan pian ymmärtää

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tutkijat ovat onnistuneet kääntämään apinoiden kielestä sanoja, joiden avulla apinat viestivät toisilleen eriasteisista vaaroista. Scientific American on uutisoinut tutkimustuloksista, joiden mukaan apinoiden kielen eri ilmaisuja on saatu selvitettyä.

Primatologista tutkimusta johti ranskalainen kielitieteilijä Philippe Schlenker, joka lavasti Norsunluurannikon metsissä apinoihin kohdistuvia hyökkäyksiä. Lavastetut hyökkäykset olivat erilaisia ja niissä käytettiin hyväksi eriasteisia vaarantunteita herättäviä petoeläimiä. Yhdessä testissä leopardin mallnnus hyökkäsi apinoiden lähelle ja toisessa kaiuttimista soitettiin kotkan ääniä.

Apinoiden ääntelyistä voitiin erottaa viisi erilaista äännähdystä: krak, hok, krak-oo, hok-oo ja boom. Apinat huusivat aina krak, kun leopardi lähestyi ja hok, kun tutkijat soittivat kotkan ääntä. Oo-ääni tarkoitti, että vaara oli ilmassa tai maassa näköetäisyydellä. Apinat sanoivat boom, kun vaara meni pois.

Tutkijat tekivät saman kokeen Sierra Leonessa ja huomasivat, että apinat sanoivat aina krak tai hok, oli kyseessä sitten mikä tahansa petoeläin. Schlenker huomasi, että apinoiden kielessä on paljon samankaltaisuuksia ihmisten kielen kanssa. Tutkimus vaatii kuitenkin vielä paljon monimutkaisempia kokeita ennen kuin heidän krak-teoriansa voidaan konkretisoida.