Tutkimus: Naisen kuukautiset eivät houkuttele karhuja

Viihdeuutiset · Annika Kela

Vuosien ajan ihmiset ovat naureskelleet myytille, jonka mukaan metsässä oleva nainen saattaa houkutella karhuja hyökkäämään kimppuun, mikäli naisella on kuukautiset. Myytin mukaan karhut haistavat kuukautisveren ja se houkuttelee karhuja saapumaan ihmisten läheisyyteen.

Tutkijat ovat päättäneet osoittaa tieteellisellä tutkimuksellaan, että myytti on tarua. Kyseistä myyttiä on käsitelty aiemminkin, sillä muun muassa Discovery News -lehti kirjoitti artikkelin aiheesta vuonna 1991, jossa totesi myytin olevan tuulesta temmattu.

Koska tieteellinen artikkeli ei ole vakuuttanut suurimpia epäilijöitä, ovat tutkijat päättäneet suorittaa testin, jossa tutkitaan karhujen suhtautumista naisten kuukautisiin. Metro -lehden mukaan tutkijat saivat projektiaan varten 15 käytettyä tamponia. Tamponit olivat peräisin eri naisilta.

Jotta tutkimustulos olisi mahdollisimman tarkka, tehtiin testi 5 uroskarhulle, jotka elivät villeinä luonnossa. Kansallispuistossa työskentelevien vartijoiden avulla karhut paikallistettiin. Sen jälkeen läheiselle leirintäalueelle toimitettiin roskakoriin ruoantähteitä.

Kun karhut saapuivat paikalle herkuttelemaan ihmisten jättämillä herkuilla, alkoivat tutkijat kalastella karhujen huomiota käytetyillä tamponeilla. Tutkijat olivat kiinnittäneet tamponin kalastuskoukkuun ja heittivät virvelillä tamponit karhujen nenän eteen. Sen jälkeen tutkijat kelasivat siiman päässä roikkuvia tamponeja itseään kohti.

Tutkimuksen tulokset olivat selvät. Yksikään uroskarhuista ei ollut kiinnostunut tamponeista. Tieteellinen tutkimus on siis osoittanut, että kuukautisista huolimatta naisten on turvallista mennä metsään, harrastaa leirintää tai vaellusta. Mikäli metsäretkellä tulee karhu vastaan, on sen houkutellut paikalle jokin muu asia kuin kuukautiset.